VN hopen vrijdag Syrië-overleg te beginnen

VN hopen vrijdag Syrië-overleg te beginnen ANP

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, hoopt vrijdag te kunnen beginnen met vredesoverleg over Syrië. Hij zei dit maandag, de dag dat het vredesoverleg oorspronkelijk van start zou gaan.

Er is grote onenigheid over welke partijen mogen aanschuiven. Maar De Mistura denkt dinsdag de uitnodigingen voor de conferentie in Genève te kunnen versturen. Hij verwacht dat er eerst ,,toenaderingsgesprekken'' zullen zijn, die zes maanden kunnen duren. De eerste gespreksrondes zouden twee tot drie weken duren en informeel moeten zijn.

De VN-gezant zei te streven naar een nationaal staakt-het-vuren. Maar de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat en van het al-Nusra Front (terroristische organisaties volgens de VN) wordt volgens De Mistura niet gestaakt. Deze twee groepen jihadisten worden wel tot de sterkste tegenstanders van president Bashar al-Assad gerekend.

De Syrische burgeroorlog brak uit in 2011 en heeft minstens 260.000 mensen het leven gekost. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen. De eerdere twee pogingen in Genève een aantal strijdende partijen tot vrede te bewegen, zijn mislukt. De Mistura wil het komende overleg dan ook niet 'Genève 3' noemen, maar een hele nieuwe start maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu