VS arresteren twee Iraakse terreurverdachten

VS arresteren twee Iraakse terreurverdachten ANP

Een Irakees die als Syrische vluchteling de Verenigde Staten binnenkwam, is donderdag lokale tijd in Sacramento gearresteerd. De man wordt ervan beschuldigd een valse verklaring te hebben afgelegd die met internationale terrorisme te maken heeft, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De FBI maakte bekend dat de 23-jarige Aws Mohammed Younis Al-Jayab loog over een terugkeer naar Syrië en berichten die hij op sociale media plaatste. Daarin uitte hij zijn steun voor terroristische groeperingen, zoals de Amerikaanse regering hen bestempelt. Ook sprak hij over de jihad, wapens en trainingen met militanten.

Volgens het ministerie kwam Al-Jayab, een Palestijn die geboren is in Irak, in 2012 naar Amerika. Het jaar daarop ging hij terug naar Syrië, terwijl hij tegen de autoriteiten zei dat hij op familiebezoek was in Turkije.

In Houston werd daarnaast een Iraakse vluchteling gearresteerd die contacten met Islamitische Staat zou hebben. Volgens het ministerie van Justitie wordt Omar Faraj Saeed Al Hardan (24), een eveneens in Irak geboren Palestijn, beschuldigd van hulp aan de organisatie. Daarover zou hij tegen Amerikaanse autoriteiten hebben gelogen. Al Hardan kreeg in 2011 een permanente verblijfsvergunning, maar zou deze onwettig verkregen hebben.

De autoriteiten in de VS sluiten niet uit dat de twee contact met elkaar hebben gehad. Beiden moeten vrijdag voor de rechter verschijnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu