Het bezoek van Zelenski aan de Verenigde Staten is ook een signaal aan Europa

Terwijl de Russische president Poetin een ‘belangrijke toespraak’ houdt, reist de Oekraïense president naar de VS, zijn belangrijkste bondgenoot. Dat hij niet voor Brussel kiest, maar voor Washington, toont volgens Europarlementslid Guy Verhofstadt dat Europa meer moet doen.

Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoette in Washington de Amerikaanse president Joe Biden en sprak daarna het Congres toe.

Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoette in Washington de Amerikaanse president Joe Biden en sprak daarna het Congres toe. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

O p kerstavond zal het tien maanden geleden zijn dat Rusland Oekraïne binnenviel. Sinds die 24ste februari heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn land niet meer verlaten. Dat hij in Kiev bleef, hoewel er Russische plannen waren om hem zo snel mogelijk uit te schakelen, heeft onmiskenbaar een grote invloed gehad op het moreel en de fighting spirit van zowel het Oekraïense leger als de bevolking. Woensdag maakte hij zijn eerste buitenlandse trip sinds het begin van de oorlog. In Washington ontmoette hij de Amerikaanse president Joe Biden en sprak daarna het Congres toe.

Geen toeval