VS en China akkoord over sancties Noord-Korea

VS en China akkoord over sancties Noord-Korea ANP

Noord-Korea moet worden bestraft voor de kernproef van begin dit jaar. Na zeven weken onderhandelen zijn de Verenigde Staten en China het daar donderdag over eens geworden. Als de Veiligheidsraad ermee akkoord gaat, is dit volgens de Amerikaanse ambasssadeur bij de VN Samantha Powers ,,het strengste sanctiepakket dat de Veiligheidsraad in meer dan twee decennia oplegt''.

Steun van China, dat een veto heeft, is cruciaal om een resolutie in de Veiligheidsraad aangenomen te krijgen. Volgens diverse diplomaten zal de V-raad mogelijk zaterdag al stemmen over het voorstel. De Russische ambassadeur zei echter dat Moskou waarschijnlijk meer tijd nodig heeft om de tekst te bestuderen.

In de conceptversie staat onder meer dat alle vracht van en naar Noord-Korea voortaan geïnspecteerd moet worden. Spullen die op welke manier dan ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, mogen het land niet meer in. Ook komt er een zwarte lijst met 17 individuen en 12 instanties waar de wereld geen zaken meer mee mag doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu