VS halen duizenden manschappen van vliegdekschip met besmettingen

VS halen duizenden manschappen van vliegdekschip met besmettingen ANP

De Amerikaanse marine haalt duizenden opvarenden van een vliegdekschip bij Guam. Aan boord van de USS Theodore Roosevelt zijn tot dusver 93 besmettingen vastgesteld met het nieuwe coronavirus.

Het Pentagon zegt dat op het eiland in de Grote Oceaan hotelkamers worden geregeld voor personeel dat van boord gaat. Het schip heeft ongeveer 4800 bemanningsleden en van hen moeten er zo'n 1000 achterblijven, zei waarnemend minister van Marine Thomas Modly in Washington.

"We gaan niet alle bemanningsleden van boord halen. Dat kan niet en dat doen we ook niet", zei Modly. "Dit schip heeft wapens aan boord. Munitie aan boord. Er zijn dure vliegtuigen en er is een nucleaire krachtcentrale."

Zoveel mogelijk

Inmiddels zijn al zo'n 1000 manschappen van boord gegaan. Dat moeten er binnen enkele dagen 2700 zijn. "Het plan is om zoveel mogelijk mensen van de Teddy Roosevelt te halen als mogelijk is", zei schout-bij-nacht John Menoni.

De Theodore Roosevelt is volgens de minister momenteel het enige marineschip op zee waar besmettingen aan boord zijn vastgesteld. Er zouden wel bemanningsleden besmet zijn geraakt van vaartuigen die niet op missie zijn.

Noodklok

De commandant van het schip had de noodklok geluid over de situatie aan boord. Kapitein Brett Crozier waarschuwde in een brief aan zijn superieuren dat het virus om zich heen greep en vroeg om maatregelen. "Dit is geen oorlog. Er hoeven geen zeelieden te sterven."

De brief van Crozier lekte deze week naar de media en bracht het Pentagon in verlegenheid. Degene die achter het lek zit, riskeert volgens minister Modly disciplinaire maatregelen. Hij benadrukte niet te weten of de kapitein de tekst zelf naar buiten heeft gebracht.

Guam

Op Guam, een Amerikaans territorium, is bezorgd gereageerd op de komst van de zeelieden. Gouverneur Lou Leon Guerrero zegt dat haar is verzekerd dat alleen opvarenden aan land gaan die negatief hebben getest op het virus. Ze noemde het een "morele plicht" om de militairen te helpen.

"We vragen deze mensen om te sneuvelen voor onze bescherming, en ze vragen ons nu om ze te helpen af te komen van dit afschuwelijke virus."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu