VS: nucleaire dreiging Noord-Korea ernstig

VS: nucleaire dreiging Noord-Korea ernstig ANP

Washington neemt de Noord-Koreaanse dreigementen kernwapens te gebruiken serieus en dringt er bij Pyongyang op aan op te houden met provocaties. Daarom moet Noord-Korea stoppen nucleaire proeven te doen en langeafstandsraketten uit te proberen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag naar voren gebracht.

Noord-Korea had maandag gedreigd met een aanval op Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het stalinistische land is woedend over een legeroefening van deze bondgenoten, berichtte persbureau Yonhap.

De Noord-Koreaanse Nationale Defensie Commissie dreigde onder meer met de inzet van kernwapens. ,,Als we op de knop drukken om onze vijanden uit te roeien, zullen alle basissen van de provocateurs worden teruggebracht tot een zee van vlammen en as'', meldde de commissie in een verklaring.

Gezamenlijke legeroefening

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn maandag begonnen aan hun grootste gezamenlijke legeroefening tot dusver. Zo'n 17.000 Amerikaanse manschappen en 300.000 Zuid-Koreaanse militairen oefenen onder meer op het uitschakelen van Noord-Koreaanse massavernietigingswapens.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Noord-Korea daadwerkelijk van plan is aan te vallen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie liet weten geen ongebruikelijke militaire activiteiten te hebben waargenomen in het Noorden.

De oorlogstaal van Pyongyang staat niet op zichzelf. De spanning op het Koreaanse schiereiland loopt al geruime tijd op. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beval zijn strijdkrachten vrijdag te zorgen dat ,,op ieder moment'' kernwapens kunnen worden ingezet. Eerder dit jaar voerde het land een kernproef uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu