VS vragen rebellen Syrië naar Genève te komen

VS vragen rebellen Syrië naar Genève te komen ANP

De Verenigde Staten hebben er woensdag bij Syrische rebellen op aangedrongen naar het nieuwe vredesoverleg in Genève te komen en geen voorwaarden vooraf te stellen. Het is een historische kans, beklemtoonde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het overleg moet vrijdag in de Zwitserse stad beginnen. ,,Partijen van de oppositie (tegen de regering van president Assad) krijgen een historische kans om naar Genève te gaan en daar serieuze, praktische voorstellen te doen voor een staakt-het-vuren. En om de weg te openen voor humanitaire hulp en andere maatregelen te treffen die vertrouwen scheppen. Ze moeten dat zonder voorwaarden vooraf doen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Oppositiegroepen die woensdag in de Saudische hoofdstad Riyad bijeen waren, lieten niets over reisplannen los. Ze komen donderdag weer bijeen. Volgens een zegsman willen de rebellengroepen eerst garanties van onder meer de VN en de regering van de Syrische president Bashar al-Assad dat luchtaanvallen op de rebellen worden gestaakt en de belegering van posities van rebellen wordt stopgezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu