VS wezen vredesoverleg over Korea-oorlog af

VS wezen vredesoverleg over Korea-oorlog af ANP

De Verenigde Staten hebben een recent voorstel van Noord-Korea om de Korea-oorlog formeel door besprekingen te beëindigen, onlangs afgewezen. Het regiem in Pyongyang had namelijk beperking van nucleaire bewapening niet op de onderhandelingslijst gezet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde zondag met deze mededeling op een artikel in The Wall Street Journal, waarin stond dat het Witte Huis in het geheim akkoord was gegaan met onderhandelingen juist voor de Noord-Koreanen hun jongste nucleaire bom testten.

Noord-Korea weigert echter met de Amerikanen over zijn atoomwapens te onderhandelen. De VS bekeken het voorstel van Pyongyang nauwkeurig en maakten vervolgens duidelijk dat beperking van atoomwapens onderdeel van het vredespakket moest worden. Voor de Noord-Koreanen was dat niet acceptabel.

De Koreaanse oorlog begon in 1950 en eindigde drie jaar later in een wapenstilstand. De vrede werd nooit officieel gesloten. Pyongyang wil dat Noord- en Zuid-Korea, alsmede de Verenigde Staten en China dat alsnog doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu