Verband zika en slopende zenuwkwaal vermoed

Verband zika en slopende zenuwkwaal vermoed ANP

Het zikavirus, dat erg gevaarlijk lijkt te zijn voor ongeboren baby's, brengt mogelijk nog meer onheil. In Latijns-Amerika wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen het zikavirus en de slopende zenuw- en spieraandoening die het syndroom van Guillain-Barré heet. De Colombiaanse krant El Tiempo schreef dat Guillain-Barré zich mogelijk voordoet als een complicatie van het door muggen overgebrachte zikavirus.

Volgens onderzoekers is het anders wel heel erg toevallig dat in de landen waar het zikavirus nu is uitgebroken, zoals het Centraal-Amerikaanse El Salvador, plotseling ook een golf van gevallen van Guillain-Barré is geconstateerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telde van 1 december tot 6 januari 46 gevallen van het syndroom in dat land. Dat is buitengewoon veel voor een natie waar zich gemiddeld 170 gevallen per jaar voordoen.

Ook in Colombia hebben zich ineens gevallen van het syndroom voorgedaan in plaatsen waar al het zikavirus was opgedoken. Staatssecretaris van Volksgezondheid Fernando Ruiz vreest dat het aantal gevallen van Guillain-Barré snel toeneemt door het virus.

Uiterst zeldzaam

Het uiterst zeldzame syndroom van Guillien-Barré is een zenuwaandoening die de spieren aantast. De meeste patiënten herstellen op den duur, maar het kan tot volledige verlamming en de dood leiden.

Het zikavirus wordt overgebracht door een bepaald soort mug en is op zich niet gevaarlijk, behalve voor ongeboren baby's van zwangere patiënten. Die kunnen naar het zich laat aanzien gehandicapt worden door schade aan de hersenen.

Nieuws

Meest gelezen

menu