Vier agenten ontslagen na dood ongewapende arrestant

Vier agenten ontslagen na dood ongewapende arrestant ANP

Vier agenten in de Amerikaanse stad Minneapolis, in de noordelijke staat Minnesota, zijn dinsdag ontslagen nadat een zwarte man die ze maandag arresteerden later in het ziekenhuis stierf. Dat heeft burgemeester Jacob Frey bekendgemaakt.

Van de arrestatie doken videobeelden op die voor de nodige ophef zorgden. Zo was te zien hoe een van de agenten zijn knie in de nek van de ongewapende man, George Floyd, drukte. "Hij had niet mogen sterven. Wat we zagen was vreselijk en volledig gestoord", zei Frey dinsdag tijdens een persconferentie. Hij kondigde later via Twitter aan dat de politiemannen werden ontslagen. "Dit is de juiste beslissing."

De agenten kregen maandagavond een melding dat er iemand verdacht werd van vervalsing en troffen Floyd aan in zijn auto. De verdachte stapte uit en er ontstond een worsteling met de politie. Toen ze hem boeiden, bleek hij in medische nood te verkeren. Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis waar hij korte tijd later overleed, aldus de politie.

De Amerikaanse federale recherche FBI onderzoekt de dood op de man, aldus een verklaring van de politie van Minneapolis.

De afgelopen jaren is de politie betrokken geweest bij een reeks van schietpartijen waarbij zwarte mannen om het leven kwamen. Dat leidde tot massale protesten in de VS en de vorming van de protestbeweging Black Lives Matter. Die groep wil een einde aan politiegeweld tegen zwarte mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu