Vluchtelingen bestormen grenshek Macedonië

Vluchtelingen bestormen grenshek Macedonië ANP

Honderden vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens hebben maandag het hekwerk langs de grens bestormd. Ze gebruikten een zelfgemaakte stormram en allerlei los gereedschap om een doorgang te forceren. De Macedonische politie zette traangas in om de vluchtelingen terug te dringen. De Griekse politie hield zich afzijdig.

Uiteindelijk ruimden de vluchtelingen het veld vanwege het traangas. Nergens waren ze erin geslaagd een doorgang in het door Macedonië opgetrokken hek te forceren.

Naar schatting 7000 migranten hebben zich bij de grensovergang Idomeni langs de Grieks-Macedonische grens verzameld. Ze willen naar het noordwesten van Europa. Macedonië laat maar weinig vluchtelingen uit een klein aantal landen toe, gemiddeld tussen de drie- en vijfhonderd per dag. In de nacht van zondag op maandag werden door de Macedonische grenswachten slechts 305 migranten binnengelaten. Sinds vier uur maandagochtend is de grenspost hermetisch gesloten.

Migrantenaantal groeit

In heel Griekenland bevinden zich momenteel naar schatting 25.000 vluchtelingen die op weg zijn naar de grensovergangen. Dat aantal groeit snel. In de havenstad Piraeus kwamen maandagochtend alweer meer dan 2000 mensen aan, die vanuit Turkije via de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee waren gereisd.

In het centrum van Athene speelden zich in de nacht naar maandag chaotische taferelen af, met name op het centrale Viktoriaplein, waar honderden migranten de nacht in de open lucht doorbrachten.

Nieuws

Meest gelezen

menu