WHO: niet-gevaccineerden, mijd regio's met overdracht Omikron

WHO: niet-gevaccineerden, mijd regio's met overdracht Omikron ANP

Wie niet volledig is gevaccineerd tegen Covid-19 en ook kwetsbaar is voor het virus, kan voorlopig beter niet reizen naar gebieden waar de Omikron-variant wordt overgedragen binnen de gemeenschap. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een bijgewerkt reisadvies over de Omikron-variant.

De relevante passage uit de verklaring: "Personen die niet volledig zijn gevaccineerd of die geen bewijs hebben van eerdere SARS-CoV-2-infectie en een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van ernstige ziekte en overlijden, inclusief mensen van 60 jaar of ouder of mensen met co-morbiditeiten (bijvoorbeeld hartaandoeningen, kanker en diabetes) wordt geadviseerd om reizen naar gebieden met gemeenschapsoverdracht uit te stellen."

Met "gebieden met gemeenschapsoverdracht" doelt de WHO op regio's en landen waarvan is vastgesteld dat de Omikron-variant al door de inwoners onderling aan elkaar wordt doorgegeven, zoals Zuid-Afrika, Malawi en Nigeria.

Eerder op dinsdag berispte de WHO nationale regeringen voor het stopzetten van reizen vanuit zuidelijk Afrika als reactie op de opkomst van de Omikron-variant. "Reisverboden zullen de internationale verspreiding niet voorkomen, maar leggen wel een zware last op levens en bestaansmiddelen", zei het VN-gezondheidsorgaan.

Nieuws

menu