Wanhoopsoffensief tegen Trump

Als Donald Trump vandaag de voorverkiezingen in Florida en Ohio wint, heeft hij de buit zo goed als binnen.

Wanhoopsoffensief tegen Trump. Foto: ANP

Wanhoopsoffensief tegen Trump. Foto: ANP

Met een wanhoopsoffensief dat miljoenen kost, doet zijn eigen Republikeinse partij in Florida nog een poging te voorkomen dat hij om het presidentschap gaat strijden. Te laat, zo lijkt het.

Gedupeerd door The Donald
Halverwege het late nieuws op Orlando’s meest bekeken nieuwszender Fox 35 wordt een politiek kooigevecht afgewerkt. Donald Trump, zo bromt een diepe mannenstem als het reclameblok start, verschool zich ooit achter faillissementswetten om rekeningen te ontduiken en banen te schrappen. Nou, Marco Rubio is corrupt, zendt Trump op zijn beurt enkele seconden later de huiskamers in. Direct gevolgd door een spotje met een ex-student van de Trump University, die voor 35.000 dollar nooit fatsoenlijk onderwijs kreeg. ,,Ik ben gedupeerd door The Donald”, zegt hij, de mondhoeken in rouwstand. Grote witte letters op het scherm schreeuwen het de kijker toe: ‘We kunnen Donald Trump niet vertrouwen’.

Alleen vorige week al is 13 miljoen dollar gespendeerd aan tv-spotjes om Trump zwart te maken, het overgrote deel uitgezonden in Florida. Er moet dan ook heel wat gebeuren om Trumpfans nog van gedachten te laten veranderen. In Orlando beloofden duizenden aanhangers Trump onvoorwaardelijke steun, toen hij ruim een week geleden voor het eerst toehoorders hun rechterhand in de lucht liet steken om te zweren dat ze op hem stemmen.

Trumps plannen om het immigranten een stuk moeilijker te maken, slaan aan in de stad van Disney, een bedrijf dat onder vuur ligt omdat het 250 Amerikanen ontsloeg en dankzij een maas in de wet evenveel Indiërs inhuurde om het IT-werk te doen in het pretpark. Dena Moore (53), een hartelijke jonge oma, kreeg vorig jaar januari van haar baas te horen dat ze kon vertrekken zodra ze klaar was met het inwerken van de goedkope Indiase softwaretechneut die haar plaats ging innemen. ,,Ik was in shock”, herinnert ze zich.

Later kwamen de woede, het besluit een rechtszaak te voeren tegen Disney en de hoop op ingrijpen door Donald Trump. Zijn zakelijk instinct is nodig om te zorgen dat in handelsverdragen en visavoorwaarden de Amerikaanse werknemer voortaan wel als winnaar uit de bus komt, gelooft ze. ,,Want dit soort praktijken gaat de Amerikaanse middenklasse vernietigen. Salarissen dalen. Gaan mijn kinderen minder verdienen dan ik?”

Tussen ballonnen en confetti
In een pas deze maand geopend kantoor in het geasfalteerde hart van Orlando doen de campagnevrijwilligers van Marco Rubio op het laatste nippertje hun best mensen als Moore nog om te praten. Ze voeren ogenschijnlijk een vreugdevolle strijd, tussen ballonnen en confetti, met op een klaptafel in de hoek genoeg muffins en bonbons om van 09.00 tot 21.00 uur in touw te blijven.

De senator uit Florida is de man die de beste kansen heeft Trump hier van de hoofdprijs van 99 gedelegeerden af te houden. Althans: in theorie. In de praktijk is hij verzeild geraakt in wat de New York Times ‘het politieke equivalent van een hospice’ noemt en blijft hij in de meeste peilingen in zijn thuisstaat ruim 20 procentpunt achter op Trump. Vrijwilligers houden zich op de vlakte over de reacties aan de telefoon. ,,We zijn heel optimistisch,” houdt woordvoerder Jordan Russell vol. Maar zijn lichaamstaal zegt iets anders. De schouders hangen, de campagneteksten lijken met tegenzin uit zijn mond te rollen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu