Washington stelt sancties in tegen aanklager ICC

Washington stelt sancties in tegen aanklager ICC ANP

De Verenigde Staten hebben woensdag sancties aangekondigd tegen Fatou Bensouda, de Gambiaanse hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. "Alle personen of entiteiten die haar materieel blijven helpen, zullen ook worden getroffen door die maatregelen. Vandaag niet langer woorden, maar daden", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. "Omdat het ICC het helaas nog altijd heeft voorzien op Amerikanen."

De VS willen niet dat het strafhof zich bemoeit met het conflict in Afghanistan. In juni gelastte president Donald Trump al sancties tegen ICC-medewerkers die onderzoek doen naar eventuele oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid van Amerikaanse militairen in Afghanistan.

De VS dreigden daar al sinds 2018 mee omdat het ICC zich als onafhankelijke instantie zou laten leiden door "dubieuze partijen". Daarmee wordt mogelijk geduid op Rusland. Over de aard van de sancties werden geen mededelingen gedaan. Doorgaans gaat het om bevriezen van banktegoeden in de VS en een inreisverbod.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu