'Wel degelijk politieke gevangenen in Cuba'

'Wel degelijk politieke gevangenen in Cuba' ANP

Er zijn wel degelijk politieke gevangenen in Cuba en de Amerikaanse regering heeft een lijst met hun namen al eerder met de Cubaanse regering gedeeld. Dat heeft een medewerker van de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd. Diens bezoek aan Cuba is het eerste van een Amerikaanse president in tientallen jaren.

De VS reageren op de bewering van Raúl Castro dat er geen politieke gevangenen meer in het land zijn. Na afloop van het onderhoud tussen Obama en de Cubaanse president, vroeg een verslaggever Castro naar het lot van politieke gevangenen. Castro, die hoogst zelden verslaggevers te woord staat, ontstak daarop in woede. ,,Geef me onmiddellijk een lijst van die politieke gevangenen en als die bestaat zullen ze voor de morgenstond worden vrijgelaten'', zei de president. Volgens Cuba zit er niemand om politieke redenen achter de tralies. De Verenigde Staten zeggen dat er wel degelijk politieke gevangenen in Cuba zijn en dat het land al over een lijst beschikt.

De ontmoeting tussen Castro en Obama was maandag ,,open en vrijmoedig'', aldus Obama. Volgens Castro zijn de verschillen tussen Cuba en de Verenigde Staten van blijvende aard, maar moet beschaafd samenleven mogelijk zijn. Ook de mensenrechten, die volgens de VS bij de Castro's niet in goede handen zijn, kwamen aan bod, zei de Amerikaanse president. Castro op zijn beurt had ook stevige kritiek op de Amerikaanse omgang met de mensenrechten. Hij sprak van een ,,dubbele standaard''.

De Cubaanse president, de broer van oud-president Fidel Castro, drong aan op de opheffing van het Amerikaanse handelsembargo. Dat weet Obama vermoedelijk niet meer door het Congres te loodsen, maar hij kondigde wel onder meer rechtstreekse lijnvluchten van de VS naar Cuba aan. Toerisme moet volgens Obama ,,zeer binnenkort'' mogelijk zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu