Wereld reageert bedroefd op overlijden bisschop Tutu

Wereld reageert bedroefd op overlijden bisschop Tutu ANP

In Zuid-Afrika en de hele wereld is bedroefd gereageerd op het overlijden van Desmond Tutu. De Zuid-Afrikaanse bisschop overleed zondag thuis op 90-jarige leeftijd.

De Britse premier Boris Johnson omschrijft Tutu als een "cruciale figuur" in de strijd tegen apartheid en in de strijd om een nieuw Zuid-Afrika te creëren. "Hij zal worden herinnerd om zijn spirituele leiderschap en onbedwingbare goede humeur".

Ook leden uit Johnsons kabinet reageerden. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss omschrijft Tutu als "de drijvende kracht achter het beëindigen van de apartheid in Zuid-Afrika". Haar collega op Justitie, Dominic Raab, omschrijft Tutu als "een waarlijk groot figuur, die ik in Den Haag heb mogen ontmoeten toen hij zich inzette voor de slachtoffers van oorlogsmisdaden".

Verzoening

"Desmond Tutu combineerde de strijd tegen apartheid met een belangrijke bijdrage aan verzoening tussen mensen. Hij droeg bij aan een betere wereld met zijn protest tegen het apartheidsbeleid, en in zijn latere dagen werd hij een leidende figuur in de strijd voor homorechten", aldus de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt.

"Ik ben bedroefd door het overlijden van een wereldwijsgeer, mensenrechtenleider en machtige pelgrim op aarde. Wij zijn beter omdat hij hier was", zei Bernice King, dochter van de vermoorde Amerikaanse dominee en voorvechter van de mensenrechten Martin Luther King.

"Het overlijden van aartsbisschop emeritus Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van onze natie van een generatie voortreffelijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten. Tutu was een patriot zonder weerga, een principieel en pragmatisch leider die betekenis gaf aan het Bijbelse inzicht dat geloof zonder werken dood is", zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa naar aanleiding van de dood van de Nobelprijswinnaar.

Nieuws

menu