Wit-Russisch regime begint gevangenen vrij te laten

Wit-Russisch regime begint gevangenen vrij te laten ANP

Het Wit-Russische regime is begonnen gevangenen vrij te laten die de afgelopen dagen waren opgepakt tijdens demonstraties tegen dictator Loekasjenko. Van de betogers die in de hoofdstad Minsk vrijkwamen, hadden sommige blauwe plekken. Ze zeiden dat ze dicht opeengepakt in cellen hadden gezeten. Gevangen zouden zijn mishandeld, bijvoorbeeld afgeranseld.

Volgens een vrijgelaten betoger moesten 28 personen een cel delen die voor hooguit vijf personen is bedoeld. Met zijn allen moesten ze twee dagen een brood delen.

Na vier nachten van betogingen en schermutselingen met de politie zijn er ook steeds meer demonstraties overdag. Er worden menselijke ketens gevormd als protest tegen het politiegeweld. Veel vrouwen in witte kleren en met bloemen, maar ook mannen, doen eraan mee.

Keiharde optreden

Het keiharde optreden van de Wit-Russische autoriteiten heeft ertoe geleid dat de Europese Unie nieuwe strafmaatregelen tegen de voormalige Sovjetrepubliek in het oosten van Europa overweegt. In 2016 waren eerdere sancties nog verlicht toen het beter leek te gaan met de naleving van de mensenrechten in wat de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd.

Het regime in Minsk liet duizenden personen vastzetten die het niet eens zijn met de herverkiezing van president Loekasjenko afgelopen zondag. Volgens de betogers is er met de uitslag geknoeid. Ook westerse landen beschouwen de verkiezingen als een poppenkast. Loekasjenko regeert al 26 jaar met harde hand.

Nieuws

Meest gelezen

menu