Schaart China zich achter Rusland of heeft Xi Jinping Vladimir Poetin in zijn broekzak?

De Chinese president Xi Jinping (links) werd dinsdag met veel ceremonieel ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin in het Kremlin.

De Chinese president Xi Jinping (links) werd dinsdag met veel ceremonieel ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin in het Kremlin. Foto: PAVEL BYRKIN

Schaart China zich achter Rusland of heeft Xi Jinping Vladimir Poetin in zijn broekzak? Die vraag hangt boven het driedaagse bezoek van de Chinese president aan Moskou dat woensdag wordt afgerond. Voor de schermen spreken de staatshoofden van een ‘grenzeloze vriendschap’, maar vooral de Chinese toewijding valt in dit huwelijk te betwijfelen.

Aan de vooravond van het staatsbezoek publiceerden Xi Jinping en Vladimir Poetin een artikel in elkaars staatskranten. Het liefst wil de Russische president Poetin één team vormen tegen de Verenigde Staten. ‘De NAVO probeert met zijn handelen de hele wereld te bedekken, met als doel de Stille Oceaan bij Azië binnen te komen’, schetst Poetin een gezamenlijk gevaar.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's