Zaventem klaar voor opening, personeel niet

Zaventem klaar voor opening, personeel niet ANP

Brussels Airport is er technisch klaar voor om weer passagiers te ontvangen, maar de luchthavenpolitie wil er nog niet werken. Belgische media hebben uit vakbondskringen vernomen dat onderhandelingen tussen de betrokken politiebond en de overheid over de veiligheid op vliegveld Zaventem donderdagavond zijn mislukt.

De luchthaven heeft donderdag laten weten dat er tot vrijdagavond geen passagiersvluchten zijn en dat er wordt gewacht op een politiek besluit om weer open te gaan. Wel werd gesuggereerd dat er zaterdagmorgen weer wat reizigers via de Brusselse luchthaven zouden vertrekken of aankomen.

Het vliegveld heeft een test met het inchecken door achthonderd vrijwilligers geëvalueerd met onder meer de brandweer, de politie en het leger. De problemen die daarbij aan het licht kwamen zijn opgelost. De luchthaven is er naar eigen zeggen klaar voor om achthonderd passagiers per uur te ontvangen, ongeveer 20 procent van de normale capaciteit.

De onderhandelaars van de politievakbond zien het niet zo. De bond houdt vast aan de eis dat reizigers en hun bagage stelselmatig worden gecontroleerd. De grieven van de luchthavenpolitie dateren al van voor de bloedige bomaanslagen van dinsdag 22 maart in de vertrekhal. Vier dagen eerder dreigde de bond al met een staking vanwege de naar verluidt gebrekkige beveiliging van de luchthaven van de Belgische en Europese hoofdstad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu