Zeker vijftien doden door 'supercycloon' Amphan

Zeker vijftien doden door 'supercycloon' Amphan ANP

De zware cycloon Amphan heeft in India en Bangladesh aan zeker vijftien mensen het leven gekost, meldden overheidsfunctionarissen. De storm heeft duizenden huizen vernield, miljoenen mensen zijn geëvacueerd.

Amphan kwam woensdag aan land in de dichtbevolkte Indiase staat West-Bengalen. Er werden windstoten tot 185 kilometer per uur gemeld en metershoge golven. Volgens de lokale autoriteiten zijn zeker tien mensen omgekomen in de staat en is de schade enorm. De zwaarst getroffen gebieden zijn volgens een hoge staatsfunctionaris moeilijk bereikbaar door het hevige weer.

In miljoenenstad Kolkata, de hoofdstad van West-Bengalen, vielen bomen en elektriciteitspalen om door de harde wind. In delen van de stad viel de stroom uit. In Bangladesh kwamen zeker vijf mensen om het leven door Amphan. In meerdere gebieden in het land is de stroomvoorziening afgesneden door de storm.

De evacuatie wordt in beide landen bemoeilijkt door de coronacrisis. "Het is een uitdaging om mensen te evacueren en ondertussen te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt", zei onderminister Enamur Rahman, die in Bangladesh gaat over rampenbestrijding eerder. Hij stelde dat het aantal opvangcentra veel hoger ligt dan gebruikelijk. Zo moet worden gezorgd dat het daar niet al te druk is.

In India, waar zo'n 500.000 mensen zijn geëvacueerd, waren sommige opvanglocaties vanwege de pandemie al in gebruik als quarantainecentra. Daarom worden mensen die vluchten voor de supercycloon ook opgevangen in andere gebouwen. De autoriteiten verstrekken daarbij mondkapjes aan evacués.

Nieuws

Meest gelezen

menu