'Zikavirus is een waar mysterie'

'Zikavirus is een waar mysterie' ANP

Het zich in Zuid-Amerika snel verspreidende zikavirus is een waar mysterie. De wetenschap kan het verband tussen het virus en schedelmisvormingen bij baby's nog steeds niet leggen. Er is nog veel studie nodig om die link aan te tonen. Dat zei de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO Margaret Chan woensdag tijdens een bezoek aan Brazilië, het land dat verreweg het meest heeft te lijden van het virus.

Zika is volgens Chan nu in veertig landen opgedoken. De meeste mensen die met het virus zijn besmet, merken overigens niets. Ze hebben hooguit last van hoofdpijn en een rode huid.

Opmerkelijk is volgens de WHO dat in Brazilië bij baby's veel schedelvervormingen voorkomen en dat dit bijvoorbeeld in Colombia veel minder het geval is. Maar in dat land zijn in verhouding weer veel meer meldingen van de ziekte van Guillain-Barré, die gepaard gaat met spierverlamming. Volgens de gezondheidsautoriteiten in Colombia sterven er mensen aan deze ziekte bij wie eerst het zikavirus was geconstateerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu