'Zwarte Amerikanen relatief vaak slachtoffer van coronavirus'

'Zwarte Amerikanen relatief vaak slachtoffer van coronavirus' ANP

Zwarte Amerikanen worden op sommige plaatsen in hun land bovengemiddeld vaak getroffen door het coronavirus. In de staat Louisiana is ongeveer 70 procent van de overleden patiënten Afro-Amerikaans, terwijl slechts een derde van de bevolking zwart is.

De krant The New York Times bericht dat op andere plaatsen vergelijkbare statistieken zijn vrijgegeven. In Chicago (Illinois) is 72 procent van de overleden patiënten zwart, terwijl Afro-Amerikanen daar minder dan een derde van de bevolking vormen. Burgemeester Lori Lightfoot spreekt over schokkende cijfers.

Op veel plaatsen in de VS is nog geen informatie gepubliceerd over het ras van coronapatiënten. Dat maakt het lastig om een beeld te vormen van de landelijke situatie. Wel blijkt nu al dat zwarte Amerikanen in sommige staten ook bovengemiddeld vaak positief testen op het virus.

Wetenschappers zeggen dat meerdere factoren daarbij een rol lijken te spelen. Zo hebben Afro-Amerikanen minder vaak een zorgverzekering en hebben ze vaker gezondheidsproblemen en banen die ze niet vanuit huis kunnen doen. "Als je naar buiten gaat en ziet wie er nog aan werk is, zijn de data niet zo verrassend", zegt een onderzoeker tegen de krant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu