Zwitsers: geen uitzetting na overtreding

Zwitsers: geen uitzetting na overtreding ANP

De Zwitsers hebben zondag in een referendum met een grote meerderheid gestemd tegen het voorstel om buitenlandse ingezetenen er automatisch uit te gooien als ze zich schuldig maken aan een paar overtredingen of erger. Het voorstel van de rechtse nationalistische Zwitserse Volkspartij (SVP) is volgens Zwitserse media door bijna 60 procent van de kiezers afgewezen, meldden Zwitserse media.

Een kwart van de ruim acht miljoen inwoners van Zwitserland heeft niet de Zwitserse nationaliteit. De meesten zijn afkomstig uit de Europese Unie.

Volgens de SVP wonen en werken er veel te veel buitenlanders in het land. Daarom wilde de SVP regelen dat elke buitenlander die in een periode van tien jaar twee keer de wet overtreedt, automatisch wordt uitgezet. De buitenlander hoeft zich dus voor 'de automatische uitzetting' niet ernstig te misdragen. Twee verkeersovertredingen volstaan.

De meeste kiezers vinden dat de SVP nu overdrijft. De partij had in 2010 meer succes met een soortgelijk referendum. Toen sprak een meerderheid zich uit voor uitzetting van buitenlanders die zijn veroordeeld wegens zeer ernstige misdaden of misbruik van sociale voorzieningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu