5 tips voor een efficiënte boekhouding

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Een groot deel van de Nederlanders is ontzettend ondernemend. Dat blijkt alleen al uit het nog steeds stijgende aantal bedrijven in ons land . Toch is er één onderdeel binnen het bedrijfsleven waardoor mensen nog steeds tegen worden gehouden: de administratie.

Gelukkig heb je vandaag de dag talloze tips en toepassingen om de boekhouding een stuk efficiënter te laten verlopen. Het hoeft je in ieder geval niet meer tegen te houden om überhaupt te beginnen met ondernemen. In dit artikel lees je meer over eenvoudig een factuur maken en aan de slag gaan met online boekhouding.

1. Werk met een vaste planning voor alle werkzaamheden

Wat in ieder geval niet mag ontbreken binnen je bedrijf is een bepaalde structuur waaraan een vaste planning hangt. Dat ligt misschien een beetje voor de hand, maar het belang hiervan is zodanig groot dat het je kan helpen om je boekhouding efficiënter te maken. Iedere zakelijke administratie bestaat uit een paar vaste ‘financiële momenten’, zoals de aangiftes bij de Belastingdienst.

Plan vaste momenten in voor de BTW-aangifte en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting om zo te voorkomen dat je hoge boetes krijgt. Plan ook andere belangrijke werkzaamheden in die met je financiën te maken hebben. Kies bijvoorbeeld voor één vast moment per week waarop je je facturen verstuurt en controleer direct even of eerder verstuurde facturen al voldaan zijn.

2. Vraag en werk altijd met digitale facturen

Hoewel de tijd van papieren facturen al even achter ons ligt, zijn er nog steeds bedrijven die op deze manier werken. In sommige branches is dit prettig, maar over het algemeen worden we hier steeds moderner in. Dat betekent dat digitaal een factuur maken en versturen vaker de standaard is. Dat is niet voor niets het geval, want dit is veel gemakkelijker voor je administratie.

Je hebt immers altijd zicht op de verstuurde facturen en wanneer je ze in een online omgeving bent, kun je dit ook nog eens op verschillende devices doen, waar je ook maar bent. Daarbij bewaar je je facturen allemaal bij elkaar; het liefst in één programma of één bepaalde software om zo je boekhouding altijd netjes op orde te hebben.

3. Kies voor een online boekhoudprogramma

Over digitaal werken gesproken: automatiseer je administratie door aan de slag te gaan met een online boekhoudprogramma of andere tools die je kunnen helpen bij een factuur maken, het bijhouden van je administratie en het efficiënter maken van je boekhouding. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel digitale programma’s die je in kunt schakelen voor dergelijke werkzaamheden.

Het grote voordeel hiervan is dat het je veel tijd én frustratie scheelt. De tijd die je over hebt, steek je in de ontwikkeling en de groei van je bedrijf terwijl de lastige kant van je bedrijf gewoon gedaan wordt door een online boekhoudprogramma. Meestal moet je een maandelijk of jaarlijks abonnement betalen om gebruik te maken van dergelijke diensten, maar onthoud dat dit altijd nog goedkoper is dan zelf handmatig je administratie doen.

4. Bewaar je administratie op de juiste manier

Wat ook goed is om te weten, is dat je je administratie altijd minstens zeven jaar moet bewaren wanneer je over een eigen bedrijf beschikt. Dat klinkt lang en ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Mocht je een controle krijgen van de Belastingdienst dan is het wel zo prettig om al die tijd efficiënt aan en met je administratie te hebben gewerkt. Bewaar je financiële data daarom netjes en overzichtelijk.

Je hoeft hier geen talloze archiefkasten voor te kopen, zoals vroeger misschien het geval was. Het is voldoende om je administratie in een online boekhoudprogramma te bewaren of in (online) mappen op je computer. Zorg er wel voor dat je dit altijd in de cloud bewaart, zodat je je gegevens niet kwijt bent wanneer je computer of laptop kapot gaat.

5. Schakel een freelance boekhouder in

Zie je het toch niet zitten om je eigen administratie te doen? Zelfs niet met een online boekhoudprogramma? Geen zorgen: je kunt altijd nog een freelance boekhouder inschakelen. Zo’n professional helpt je graag verder bij het doen van je administratie. Het zijn over het algemeen voornamelijk MKB’ers of grotere bedrijven die hiervoor kiezen.

Ben je een zelfstandige ondernemer dan loont het financieel gezien waarschijnlijk tóch meer om zelf aan de slag te gaan met een boekhoudprogramma. Met dit soort software is het heel eenvoudig om een factuur te maken, facturen te versturen en je cijfers in te zien. Kijk dus goed wat voor jou de beste oplossing is.