7 Factoren die bijdragen aan een goede nachtrust

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Het is algemeen bekend dat sommige mensen beter slapen dan anderen. Maar waarom is dit precies het geval? Er zijn een aantal factoren die hieraan bijdragen en door hier een voorbeeld aan te nemen, kan je jouw nachtrust ook verbeteren. In dit artikel wordt er ingegaan op 7 factoren die ervoor zorgen dat je weer kunt genieten van een diepe slaap, waardoor je ‘s-ochtends fris en uitgerust aan je dag kunt beginnen. Van een goed matras tot de perfecte temperatuur op je slaapkamer; ieder detail kan helpen bij het verbeteren van je nachtrust. Lees verder om te ontdekken hoe jouw slaappatroon verbeterd kan worden door na te denken over wat er gebeurt tijdens je nachtrust.

Meer aandacht voor betere matrassen

In de eerste plaats zal je een stuk beter slapen als je een goede, voor jou geschikte matras hebt. Is dat niet het geval? Dan is dit nummer 1 om even aandacht aan te geven. Met een goed, zoals een Pullman matras , val je sneller in slaap en zal je minder snel wakker worden. Hierdoor is je slaap ook dieper en van betere kwaliteit. Kortom, je slaapt langer én beter.

Minder geluidsoverlast

Een reden waarom mensen soms slecht slapen is geluidsoverlast. Nou kun je het natuurlijk rigoureus aanpakken en verhuizen naar een ‘hutje op de hei’, maar je kunt ook andere maatregelen nemen als je last hebt van herrie. Zo zijn er geluidsisolerende ramen en wandbekleding. Daarnaast kun je overwegen om oordopjes in te doen als je naar bed gaat. Het is een beetje afhankelijk van de oorzaak, wat in jouw geval de beste oplossing is.

Ramen open gedurende de nacht

Mensen met een goede nachtrust zijn veelal gewend zijn om de ramen open te hebben tijdens de nacht. De frisse lucht die binnenkomt helpt bij het reguleren van de temperatuur in je slaapkamer en is essentieel voor het behouden van een goede slaap. Bovendien zul je minder snel last hebben van allergieën en andere gezondheidsproblemen als jij je ramen open zet. Op deze manier word je dus letterlijk fris en ook nog eens fruitig wakker na elke nacht.

Minder lichtvervuiling

Mensen die buiten de stad wonen, hebben minder last van lichtvervuiling. Ook van lichtvervuiling is gebleken dat dit een negatief effect heeft op de slaap, die moet je niet onderschatten. Je lichaam is gevoelig voor licht, dus als je in een omgeving leeft waar er veel verlichting is (zoals in de stad), kan dit voor problemen zorgen bij het slapen en het onderhouden van een goed slaappatroon. Neem, indien mogelijk, lichtbronnen weg en kies voor verduisterende gordijnen. Je zal zien dat je dan veel dieper en langer doorslaapt.

Gezonde leefgewoonten

De vijfde reden waarom sommige mensen beter slapen is omdat men gezonder leeft. Wanneer minder alcohol wordt gedronken, er meer aandacht is voor sport en er meer groente en fruit wordt gegeten heeft dat een positief effect op de nachtrust. Als je daar een voorbeeld aan neemt, kan je heerlijk slapen en wordt je wakker met meer energie. Heb je weleens gemerkt dat je niet in slaap kan vallen doordat je nog energie hebt? Vaak is dit het geval op dagen waarop je niet hebt gesport. Door aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl, kan je dit soort problemen meestal voorkomen.

Minder luchtvervuiling

In gebieden meet mindere luchtvervuiling, zoals in het noorden van Nederland, slapen mensen over het algemeen ook beter. Als je in een industrieel gebied woont, of midden in een drukke stad, is de luchtkwaliteit niet zo goed. Luchtvervuiling is een veroorzaker van slechte slaap, omdat je hierdoor meer last kan hebben van allergieën en astma. Met een schonere lucht zullen je luchtwegen gemakkelijker vrij blijven van irriterende stoffen, waardoor je gemakkelijker in slaap kan vallen. Overweeg om een luchtreiniger aan te schaffen.

Iets koudere temperaturen

Tot slot zorgen lagere temperaturen er ook voor dat je beter kan slapen. Wanneer de kamer te warm is, zal je vaker wakker worden tussendoor, simpelweg omdat je het zelf te warm krijgt. Het is gebleken dat men met een wat koelere kamer dieper slaapt en beter ademhaalt.

Al met al is er veel wat je kunt doen om te zorgen voor een verbeterde nachtrust. Bekijk welke van bovenstaande factoren op jouw situatie van toepassing zijn en onderneem aktie. Schaf een beter matras aan, zorg voor een donkere, koele kamer en vermijd licht- en geluidsoverlast. Verbeter je leefgewoonten en zet je raam op een kiertje; zo zal jij binnenkort weer slapen als een roos!