9 tips om je matras langer mee te laten gaan

Eigen foto

Eigen foto

Slaap is essentieel voor onze algemene gezondheid en ons welzijn, maar velen van ons krijgen niet genoeg kwalitatief goede slaap. Met de juiste matras verzorgingstips kun je ervoor zorgen dat jouw bed langer meegaat. Zo geniet je elke dag weer opnieuw van een goede nachtrust.

Slaapwijsheid geeft 9 eenvoudige maar effectieve tips om je matras beter te verzorgen en nog langer mee te laten gaan! Wacht niet langer: leer vandaag nog hoe je ervoor kunt zorgen dat je matras jou de best mogelijke ondersteuning biedt met deze handige oplossingen van Slaapwijsheid.nl!

Van het schoonmaken en beschermen tegen huisstofmijt en allergenen tot het regelmatig draaien of keren. Elk van deze simpele klusjes kan de levensduur van je matras aanzienlijk verlengen. Laten we onderzoeken hoe je jouw matras jarenlang als nieuw kunt houden!

1. Je matras schoonmaken

Het is belangrijk om je matras regelmatig te stofzuigen. Je houdt hiermee je matras zo goed als mogelijk vrij van huisstofmijt, allergenen en ander vuil. Gebruik altijd een stofzuiger met een borstel om vuil en stofdeeltjes voorzichtig van het oppervlak van je matras te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook in alle kieren en naden komt. Gebruik als je huisdieren hebt een meubelhulpstuk om dierenharen te verwijderen.

2. Vlekken verwijderen

Ongelukjes kunnen gebeuren. Als dat gebeurt, is het belangrijk om snel te handelen, zodat de vlekken niet permanent blijven zitten. Begin met het opdeppen van overtollige vloeistof met een papieren handdoek of doek. Doe dit voordat je een schoonmaakmiddel rechtstreeks op de vlek aanbrengt. Zorg ervoor dat je de vlek niet verzadigt. Gebruik in plaats daarvan net genoeg oplossing om alleen vlekken te reinigen. Zodra je de oplossing hebt aangebracht, laat je deze ongeveer 10 minuten zitten voordat je deze wegveegt met een vochtige doek of spons. Herhaal indien nodig tot de vlek verdwenen is en laat het gebied volledig drogen voordat je het bed weer opmaakt.

3. Matrasonderlegger beschermt

Voor een diepere reiniging van vervelende geuren kun je overwegen om te investeren in een speciale matrasonderlegger die speciaal is ontworpen om geuren te bestrijden, zoals die van houtskoolschuim. Deze speciale onderleggers absorberen geuren op natuurlijke wijze, zonder toevoeging van chemicaliën of geurstoffen.

4. Zo vaak moet je je matras draaien!

De meeste matrassen moeten om de drie maanden worden gedraaid, of vaker als je merkt dat de ene kant sneller slijt dan de andere. Als je een tweezijdig matras hebt, moet je het ook eens in de zes maanden omdraaien om de slijtage aan beide zijden gelijkmatig te verdelen. Je kunt het beste de datum in je agenda markeren waarop je je matras voor het laatst hebt omgedraaid. Zo kun je precies bijhouden wanneer dit weer moet gebeuren.

5. Je matras snel omkeren

Het omkeren van het matras is een lichamelijk zware klus, dus zorg voor genoeg mankracht; in je eentje is het misschien te zwaar. Begin met één kant met beide handen op te tillen tot taillehoogte en duw dan met één hand af en trek met de andere omhoog tot het volledig omgekeerd is (zorg ervoor dat je niet over de vloer sleept). Herhaal dit proces aan de andere kant totdat je klaar bent.

6. Je matras beschermen

Een matrasbeschermer is een belangrijk onderdeel van de bescherming van je matras tegen schade. Het fungeert als een barrière tussen jou en het matras en voorkomt dat stofmijt, vuil en andere allergenen zich in de stof nestelen. Het beschermt ook tegen vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Zoek bij het kiezen van een beschermer naar waterdichte of waterbestendige materialen, zodat vloeistoffen snel worden opgenomen voordat ze permanente schade kunnen aanrichten.

7. Kijk uit voor vochtige lucht

Gebruik indien mogelijk een luchtontvochtiger in de kamer waar je slaapt om de relatieve vochtigheid laag te houden (rond de 50 procent). Als je huisdieren hebt die ‘s nachts graag bij je slapen, zorg er dan voor dat ze niet in bed plassen. Dit creëert namelijk een ideale omgeving voor schimmelgroei, iets wat die moeilijk te verwijderen is als het eenmaal in je matras zit.

8. Eigen bed eerst

Huisdieren uit het bed houden is een andere manier om de levensduur van je matras te verlengen. Niet alleen krabben huisdieren aan matrassen, maar hun vacht en huidschilfers nestelen zich in stoffen, waardoor die na verloop van tijd moeilijker schoon te maken zijn. Overweeg in plaats daarvan te investeren in enkele comfortabele mandjes voor huisdieren, zodat ze zich toch betrokken voelen zonder je bed te vervuilen.

9. Topmatras voor meer comfort en bescherming

Wanneer je matras aan vervanging toe is, denk je wellicht dat je deze gelijk dient te vervangen. Je slaapcomfort is belangrijk, maar deze kan ook op een andere wijze geoptimaliseerd worden. Er zijn namelijk topmatrassen verkrijgbaar. Een topdekmatras plaats je boven op je oude matras. Je optimaliseert zo je slaapcomfort en voorkomt dat je matras direct vervangen moet worden. Uiteraard geldt ook voor een topper dat deze goed gereinigd en vaak omgedraaid moet worden. Een topmatras is ook gelijk een bescherming van je huidige matras.

Conclusie

Met de 9 tips om je matras langer mee te laten gaan, verleng je de levensduur van je matras. Als je al deze tips opvolgt, haal je daadwerkelijk het maximale uit je investering. Je matras schoonmaken en beschermen is essentieel om het in goede conditie te houden, terwijl regelmatig draaien en keren ervoor zorgt dat het na verloop van tijd gelijkmatig slijt. Daarnaast draagt een topper matras bij aan een verlenging van de levensduur van je matras. Met een beetje moeite kun je jarenlang genieten van een comfortabele nachtrust op een goed onderhouden matras!