Aangeboden door: grasexpert.com

Dit is wat groen voor je kan doen: meer naar buiten in de winter

Foto: pexels.com

Nu het winter is, wordt het voor veel mensen steeds lastiger om voldoende buiten te komen en zich te omringen met groen. De dagen worden steeds korter en het groen verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. Ook maakt de kou het soms lastiger om naar buiten te treden, binnen is het toch vaak een stuk aangenamer. Toch is het belangrijk om ook in de winter de natuur in te gaan of in ieder geval voldoende buiten te komen. De belangrijkste bron van vitamine D is namelijk zonlicht en het is van belang dat we daarvan voldoende tot ons krijgen. Ook heeft de natuur een positief effect op je gemoedstoestand. Waarom is dit nu zo belangrijk?

Waarom is natuur goed voor je?

In ons vaak drukke leven nemen we te weinig tijd om tot rust te komen. De tijd die we wel vrij zijn besteden we doorgaans op de bank om bijvoorbeeld een serie te kijken. Dat terwijl het zoveel beter is om naar buiten te gaan. De natuur heeft een positief effect op onze gesteldheid. Heb je last van stress, een gehaast gevoel of burn-out, dan is één van de oplossingen toch echt de deur uit te gaan en jezelf te omringen met groen. De natuur helpt stress te verlagen en tot rust te komen. Daarnaast zorgt buiten zijn voor frisse lucht en krijg je vitamine D binnen door zonlicht. Het wordt aangeraden om iedere dag in ieder geval een kwartier tot een half uur buiten te zijn. Het liefst met gezicht en handen onbedekt, dat is met koude temperaturen wat lastiger. Toch blijft het advies om ook in de winter naar buiten te gaan, juist omdat de zonkracht minder sterk is.

Een groene tuin

Je kunt ervoor kiezen om regelmatig het bos of een park op te zoeken. Maar om het gunstige effect van de natuur de bereiken hoef je niet perse ver van huis. Je eigen groene omgeving, oftewel je tuin, kan hier al een bijdrage aan leveren. Mensen die in een groene omgeving wonen zijn gezonder en ervaren vaker het geluksgevoel. In je eentje of met iemand samen werken in de tuin is dan ook de ideale manier om een vrije dag door te brengen. Onkruid wieden, met je handen in de aarde en voor de planten zorgen, zorgt ervoor dat je meer één bent met de natuur. Een groene tuin is niet alleen gezond voor jezelf. Het is belangrijk dat Nederland blijf vergroenen en dat mensen daar zelf ook een bijdrage aan leveren door de tegels uit de tuin te halen en ze te vervangen voor gras en planten. Tijdens natte periodes heb je veel minder last van wateroverlast omdat het water de grond in kan zakken. Daarnaast brengt het verkoeling in de zomer als het erg heet is. Hoe groener de stad, hoe beter de warmte weg kan. Ook dieren hebben bij baat bij een groene tuin, het vergroot namelijk de biodiversiteit.

Wat als je geen gras kunt leggen?

Heb je nu niet de mogelijkheid om voor echt gras te kiezen, vanwege de verkeerde omstandigheden in je tuin zoals te weinig zonlicht? Kies in dat geval voor kunstgras voor tuinen . Kunstgras is tegenwoordig van een dermate kwaliteit dat het haast niet van echt te onderscheiden is. Bijkomend voordeel is dat kunstgras ook in de winter groen blijft. Beschik je helemaal niet over een tuin, maar heb je wel een balkon? Zelfs dan zijn er mogelijkheden, want er is namelijk ook kunstgras voor balkon beschikbaar. Zo geniet je toch van wat groen om je heen, zelfs wanneer je midden in de stad woont.

Hoe kom ik meer buiten in de winter?

Lage temperaturen, gure wind en grijze lucht. Het is niet een erg aantrekkelijk plaatje om naar buiten te gaan. Toch moet je ook in de winter naar buiten. Hoe zorg je ervoor dat je ook in deze periode naar buiten gaat? Trommel vrienden of familie op voor een stevige winterwandeling in het bos. Vaak is samen toch gezelliger dan alleen. Werk je op een kantoor, loop dan ook dagelijks een rondje met collega’s na de lunch, zo ben je ook direct weer fris om de middag door te komen. Bezoek een outdoor schaatsbaan of kerstmarkt, die zijn er genoeg in deze tijd van het jaar. Ga in je tuin aan de slag om deze winterklaar te maken of kies voor buiten sporten. Zo zijn er genoeg mogelijkheden om meer buiten te komen, zelfs als het koud is.