Een auto importeren uit Duitsland? Dit zijn de regels

Foto: unsplash
Belasting op personenauto’s en motorfietsen
De belasting op personenauto’s en motorfietsen is het eerste punt waar je rekening mee moet houden als je besluit of je een auto uit Duitsland wilt importeren. Volgens de centrale belastingdienst in Duitsland wordt de belasting op personenauto’s en motoren bepaald door het aantal geproduceerde CO2-emissies. De heffing wordt verhoogd in verhouding tot de hoeveelheid geproduceerde vervuiling.
Om de hoogte van de belasting te bepalen wordt de door het voertuig geproduceerde CO2-uitstoot vermenigvuldigd met een vast bedrag per gram CO2-uitstoot. Het eindtotaal wordt dan vermenigvuldigd met het totale aantal maanden dat de auto in Duitsland rijdt. De BPM berekenen auto kun je zelf doen, maar daar heb je best wel wat gegevens voor nodig.
Het is belangrijk te weten dat de hoeveelheid belasting die je moet betalen als je een gebruikte auto uit Duitsland importeert, wordt bepaald door de leeftijd van het voertuig en het totale aantal kilometers dat ermee is gereden. De leeftijd van het voertuig en het eerdere gebruik spelen ook een rol bij de hoeveelheid belasting die betaald moet worden.
Een auto importeren uit Duitsland
Er zijn een paar factoren die je in gedachten moet houden om met succes een auto uit Duitsland in jouw land te importeren. Je moet vooral controleren of de auto in kwestie voldoet aan de wetten die in jouw land gelden.
Bij een auto invoeren uit Duitsland zul je bijna altijd moeten aantonen dat het voertuig voldoet aan de milieu- en veiligheidsvoorschriften die in Nederland gelden. Emissietesten, veiligheidskeuringen en certificering van de fabrikant kunnen allemaal onder deze categorie vallen.
Zorg ervoor dat de auto alle vereiste papieren bezit, zoals de titel, registratie en verzekeringen. Raadpleeg een douane-expediteur of importspecialist als je in verwarring bent over de juiste papieren. Dit is een goed idee, ook als je onzeker bent. Als je er zeker van bent dat je alle vereiste papieren in orde hebt, moet je het vervoer van de auto van Duitsland naar jouw land regelen. Afhankelijk van waar je je bevindt en de capaciteit van het voertuig, kan dit via de lucht, de zee of het land.
Hoe komt de auto van Duitsland naar Nederland?
Als je van plan bent de auto te laten vervoeren door een bedrijf, moet je een geschikt bedrijf inschakelen om het vervoer van het voertuig te regelen. De grootte en het gewicht van de auto, evenals de afstand tussen Duitsland en jouw land, spelen allemaal een rol bij het bepalen van de kosten van de verscheping.
Als de auto in Nederland aankomt, moet hij door de douane voordat hij de weg op mag. Dit vereist de betaling van eventueel verschuldigde belastingen of heffingen en het overleggen van papieren en bewijs van eigendom.