Aangeboden door: abn amro

Een eigen onderneming starten: waar moet je op letten?

Foto: pexels.com

Als je een eigen onderneming begint, komt er veel op je af. Wat moet je verplicht regelen? Welke rechtsvorm kies je? En wanneer schrijf je je bedrijf in bij KVK? Om je alvast op weg te helpen hebben we 5 belangrijke stappen voor starters op een rij gezet.

1. Maak een ondernemingsplan

Begin met het schrijven van een ondernemingsplan. Hierin presenteer je je bedrijf en omschrijf je je plannen zo concreet mogelijk. Je benoemt welke diensten of producten je gaat leveren en op welke manier je dat doet. Geef ook aan welke kosten je zult maken en maak een berekening van de winst die je verwacht. Daarnaast kun je in je ondernemingsplan aangeven wat er in de markt gebeurt, of je personeel nodig hebt en hoe je risico’s afdekt. En wanneer je financiering nodig hebt voor je bedrijf is het ook heel handig om dit plan erbij te pakken.

2. Kies een rechtsvorm

Ga je voor een eenmanszaak, een bv, of een vof? Of kies je voor een van de andere ondernemingsvormen die mogelijk zijn? Zorg dat je een rechtsvorm kiest die past bij je bedrijf. Houd hierbij rekening met onder andere de aansprakelijkheid, of je met anderen samenwerkt, je privésituatie en wat de gevolgen voor de belastingen zijn.

3. Schrijf je bedrijf in bij KVK

Een officieel moment voor veel starters: je bedrijf inschrijven in het Handelsregister van KVK. Dit kan voor de startdatum of uiterlijk een week nadat je begonnen bent. Als je ingeschreven bent, geeft KVK de gegevens door aan de Belastingdienst. Vervolgens ontvang je van de Belastingdienst bericht met meer informatie over de eventuele aangifte van inkomstenbelasting en/of omzetbelasting (btw).

4. Creëer een website

Zorg voor een professionele uitstraling van je bedrijf met een eigen website. Registreer je domeinnaam en maak een SEO-proof website waar je (toekomstige) klanten belangrijke en handige informatie kunnen vinden. Inmiddels is ook social media niet meer weg te denken als visitekaartje van een bedrijf. Naast je website kun je bedrijfsprofielen aanmaken op Instagram, LinkedIn en Facebook. Bedenk goed waar je doelgroep te vinden is voordat je hiermee aan de slag gaat.

5. Open een zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijke uitgaven makkelijk gescheiden. Zo houd je overzicht over je zakelijke bij- en afschrijvingen en dat maakt je administratie een stuk eenvoudiger. Dat is belangrijk want je bent verplicht om een goede administratie op te zetten. Een zakelijke rekening openen heeft ook als voordeel dat je als bedrijf direct een professionele indruk wekt. Vaak kun je naast een zakelijke rekening bij dezelfde bank andere interessante producten en diensten gebruiken. Denk hierbij aan een boekhoudprogramma, bedrijfsverzekering of betaalverzoeken om aan klanten te sturen.

Zoals je uit bovenstaande stappen al begrijpt, is het starten van een eigen bedrijf niet in een paar tellen gebeurd. Om jouw plannen en ideeën succesvol tot uitwerking te brengen, is er gelukkig veel wat je zelf stap voor stap kunt regelen. Zo ga je met de juiste voorbereiding dit avontuur als ondernemer met vertrouwen tegemoet.