Geld lenen in provincie Groningen minder populair

geld.nl

geld.nl

Inwoners van de provincie Groningen leenden in 2022 gemiddeld 12.377 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl . Hiermee leenden ze 9 procent minder dan gemiddeld in Nederland. De gemiddelde Nederlander leende namelijk 13.595 euro in 2022.

Groningers lenen vaker voor auto en verbouwen

De vergelijkingssite keek ook voor welke doelen Groningers geld lenen . “Inwoners van de provincie Groningen lenen relatief vaak voor een auto”, zegt financieel expert Amanda Bulthuis van Geld.nl. “30,5 procent van de leningen aanvragen in deze provincie is voor een auto. In heel Nederland is dat gemiddeld 28 procent.”

Daarnaast wordt in Groningen relatief vaak geld geleend voor een verbouwing. 16 procent leende hiervoor in 2022. Landelijk was dat 14,7 procent.

In Groningen wordt minder vaak gelend voor vakantiehuisjes

Bij alle andere leendoelen zijn de keuzes van Groningers relatief gelijk aan de rest van Nederland. “We zien we dat Groningers iets minder vaak lenen voor een recreatiewoning (1,2 procent tegenover 2 procent in heel Nederland) of om bestaande leningen over te sluiten (7,5 procent tegenover 8,2 procent in heel Nederland).