Aangeboden door: Aon verzekeringen

Goedkoop autorijden in dure tijden? Zo doe je dat!

Foto: Canva

Het zijn dure tijden, dat weten we allemaal. Van een hoge gasrekening tot torenhoge prijzen aan de pomp. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten voor boodschappen. Ook het autorijden is een activiteit wat steeds prijziger wordt. Hier spelen vele facetten een rol, namelijk de stijgende transportkosten van de afgelopen jaren, maar ook de diesel- en benzineprijzen staan hoog. Al gaan die brandstofkosten gelukkig de laatste weken weer wat naar beneden. Nu maar hopen dat de overheid de accijnzen niet weer gaat verhogen!

Dacht je goed te zitten met een elektrische auto? Helaas, ook de prijzen van elektriciteit zijn niet meer wat ze geweest zijn. Kortom, om je vierwieler te blijven rijden zijn een aantal besparingstips ongetwijfeld welkom. Welke hiervan effectief én eenvoudig te regelen zijn? Hier tref je ze op een rij.

Check de verzekering

Een auto verzekeren is een basisvoorwaarde om de weg op te gaan, zonder verzekering mag je simpelweg niet rijden. Toch is de ene verzekering de andere niet. Een auto verzekeren hangt qua prijs af van vele facetten. Wil je een auto bijvoorbeeld All Risk, WA of WA-plus verzekeren? En hoe maak je hierin een verstandige keuze?

Veel hangt af van de waarde en leeftijd van je auto. Wanneer je auto altijd veilig binnen staat en al vele jaren meegaat, kan een All Risk verzekering overbodig zijn. Wanneer je een stapje minder gaat verzekeren, zul je zien dat je maandkosten behoorlijk gaan dalen.

Daarnaast kan het zeer lonen om over te stappen van verzekeraar. Net als bij de zorgverzekering zit er erg veel verschil tussen verschillende verzekeraars. Een autoverzekering afsluiten door eerst online goed te vergelijken kan ontzettend lonen. De ene maatschappij is simpelweg goedkoper dan zijn concurrent. Let hierbij op verschillen in de polisvoorwaarden.

Rijd zakelijk

Wanneer jij ZZP’er bent, dan is het slim om eens te kijken wat de voordelen zijn om je auto zakelijk te gebruiken. Hier zijn wel regels voor, maar deze zijn vrij soepel. Het zakelijk rijden van je auto levert al snel behoorlijk wat belastingvoordeel op.

Daarnaast is het zakelijk leasen van een auto ook veel voordeliger. Heb je geen eigen bedrijf en ben je in dienst? Informeer dan bij je leidinggevende of het niet mogelijk is de kilometervergoeding op te hogen. Gezien de stijgende kosten is dit een logische keuze, je baas wilt ook niet dat jij hierbij inschiet.

Rijd groen

De elektrische auto blijft op de lange termijn nog steeds een zeer voordelige keuze, naast het feit dat dit ook nog eens heel duurzaam is natuurlijk. De voordelen die de overheid hier eerst voor gaf in de vorm van subsidie zijn wel iets minder geworden, maar nog steeds is het aantrekkelijk om groen te rijden. Zeker wanneer je dit combineert met een openbare laadpaal of laden via zonnepanelen. Groen doen loont, zeker als het gaat om de auto.

Blijf poetsen

Af en toe door de wasstraat gaan, dat doen alle autobezitters vaak wel. Maar er is nu ook een vorm van autopoetsen die echt 2.0 is. Er zijn detailing bedrijven die het tot kunst hebben verheven om auto’s helemaal in de wax te zetten, te polijsten en het leer binnen op te knappen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je auto er piekfijn uitziet, het zorgt er op termijn ook voor dat het minder snel aftakelt en je dus minder snel een nieuwe hoeft te kopen. Een investering die zich op termijn absoluut uitbetaalt. Ook wanneer je ‘m inruilt!

Doe zuinig aan

Nog niet toe aan een elektrische auto of is het praktisch voor jou niet haalbaar? Dan is het ook aan te raden om in deze dure tijden te kijken naar een zuinigere auto. En als je toch aan het switchen bent, is het ook goed te kijken of je van diesel naar benzine kunt. Die laatste is namelijk qua wegenbelasting veel goedkoper dan de dieselvarianten.

Kortom, autorijden blijft een must in vele huishoudens. Dat is meer dan begrijpelijk. Met een paar eenvoudige interventies kun je er echter al voor zorgen dat het in ieder geval een stukje voordeliger wordt. Succes!