Aangeboden door: debeste.com

Hoe besparen op het verbruik van de wasmachine?

-

Een van de grootste energievreters in huis is de wasmachine. En met die almaar stijgende energieprijzen komt dat hoge verbruik natuurlijk niet zo fijn uit. Een goed moment om eens te kijken hoe je op het verbruik van de wasmachine kunt besparen. Daar zijn namelijk wel een aantal tips voor!

Vervang je oude wasmachine

Als je nog een hele oude wasmachine met slecht energielabel hebt staan, dan loont het zeker om te overwegen om deze te vervangen. Dit kan je namelijk aan stroom tientallen euro’s per jaar schelen. Toegegeven, je moet er eerst een investering voor maken, maar dat betaalt zichzelf op termijn vaak terug, zeker als die energieprijzen zo blijven stijgen. Neem eens een kijkje op Debeste.com . Zij updaten steeds het overzicht van de beste modellen van het moment, zodat jij een goede wasmachine vindt die energiezuinig is en uitblinkt in prijs-kwaliteit.

Was op een zo laag mogelijke temperatuur

Heb je de beste wasmachine gevonden, dan gaat het er ook nog om hoe je hem gebruikt. Was je bijvoorbeeld op 30 graden in plaats van 60 graden? Dan scheelt je dat al snel 66% in kosten. En een kouder wasje is ook nog eens beter voor je wasgoed, het slijt minder snel. Bovendien wordt het meeste wasgoed ook echt wel schoon op een minder hete temperatuur. Dus, naar beneden stellen die temperatuurmeter!

Kies zo veel als mogelijk voor de eco-stand

Soms moet je zo snel mogelijk een wasje draaien, maar wie slim inplant die zorgt ervoor dat er genoeg tijd is om te wassen op de eco-stand. Dit programma doet er langer over, maar gaat slimmer om met de opwarming van water, waardoor er minder verbruikt wordt. Het eco-programma is al snel 30% voordeliger dan het reguliere wasprogramma op dezelfde hitte. Combineer deze tip met de volgende tip en je hebt niet eens last van die ‘langere draaibeurt’.

Zet wasmachine aan tijdens daluren

Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar de meeste energieaanbieders hanteren een regulier tarief en een daluren tarief. Tijdens die daluren is het gebruik van stroom en gas een aantal centen voordeliger. Hoeveel dit precies is hangt af van je contract, dus loop dat zeker nog een keer na. De daluren verschillen daarnaast per aanbieder, meestal van 23.00 uur tot 7.00 uur, en in Noord-Brabant en Limburg vaak al vanaf 21.00 uur. Als je tijdens die daluren de wasmachine in de eco-stand zet, dan word je de volgende dag wakker met kersvers gewassen wasgoed. Wil je overigens eerder naar bed? Geen probleem, dan gebruik je de functie startuitstel, waarmee je de wasmachine tot een later tijdstip kunt programmeren.

Draai een wasje met een volle trommel

Kleine wasjes, grote wasjes, gooi ze in de wasmachine.. Nee, liever niet de kleine wasjes. Om te besparen is het natuurlijk slim om je wasmachine pas aan te zetten als die echt vol is. Dit is zelfs nog goed voor de hygiëne, want wasgoed wordt schoner door de wrijving van het wasgoed. Spaar dus wasgoed op en denk vooraf al na wat bij elkaar kan. En wil je na het wassen kleding in de droger doen? Overweeg dan eens om het wat vaker uit te hangen. Dat scheelt je ook weer meteen een droogbeurt én het is beter voor je kleding. Wil je nóg meer bespaartips? Neem dan zeker even een kijkje bij al onze artikelen in de categorie Geld.

Nieuws

menu