Hoe kom je erachter welke inboedelverzekering het beste bij jou past?

Alpina

Alpina

Een verzekering werkt het beste als iedereen meedoet. Je draagt gezamenlijk, met zoveel mogelijk mensen, het risico op schade over aan een verzekeringsmaatschappij. Die legt al het geld bij elkaar en betaald uit aan degene die is getroffen door het noodlot. Best gek dus dat er zoveel verschillende verzekeringsmaatschappijen zijn. Als iedereen bij dezelfde maatschappij zou zitten, zou deze in theorie het goedkoopst moeten zijn. Je kan je voor alle mogelijke schade in de wereld verzekeren. Door elke maand een bedrag te betalen, krijg jij de zekerheid dat je zo goed als alle spullen kan vervangen. Maar hierin zit dus wel een verschil per verzekeraar. Wanneer wordt er wel schadevergoeding uitgekeerd, in welke situatie heeft iemand daar geen recht op. Wie heeft schuld bij een lekkage of brand? Allemaal belangrijke verschillen in regels tussen aanbieders van verzekeringen. Bovendien kan de prijs ook aardig variëren. Dus hoe kies je nou de juiste inboedelverzekering?

Hoe ziet jouw huis eruit?

Omdat iedereen een ander huis heeft, zal je ook op andere manieren moeten verzekeren. Hoe oud is je huis bijvoorbeeld? Oudere huizen hebben misschien meer kans om te verzakken, waardoor er schade aan de binnenkant van het huis kan ontstaan. Ook zijn oudere huizen gevoeliger voor vocht. Hierdoor kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan, wat kwetsbare materialen zoals papier of karton van boeken kan aantasten. Als jouw woning gevoel blijkt te zijn voor lekkage, wil je een inboedelverzekering afsluiten bij Alpina met goede dekking voor waterschade. Ieder huis is anders, dus iedere inboedelverzekering is anders.

Wat voor spullen heb je?

Geen enkele inrichting is hetzelfde. Ieder heeft een andere smaak. De ene heeft meer behoefte aan wat luxe en zit graag op design meubilair. De ander is juist weer blij met wat goedkopere zelfbouw meubels. Heb je mooi zilveren eetgerei of gewoon iets simpels van de goedkope zaak om de hoek? Alles heeft zijn waarde, maar wordt dus ook op een andere manier verzekert. Met een lage verzekeringspremie verzekert zijn is natuurlijk fijn omdat je minder hoeft te betalen per maand. Maar dat kan ook beteken dat er in geval van schade minder uitgekeerd wordt. Dus zal je in het geval dat je schade hebt, dat zilveren bestek misschien niet kunnen vervangen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarentegen kan je natuurlijk ook veel te veel premie betalen, voor je inboedel die eigenlijk niet zoveel waard is. Je krijgt natuurlijk altijd de waarde van de inventaris, dus zou het kunnen zijn dat je te veel betaald en dat is zonde.

Wie wonen er allemaal bij je in huis?

Je gezinssamenstelling is ook van belang bij het afsluiten van een verzekering. Uit hoeveel bewoners bestaat je huishouden? Misschien heb je wel veel kinderen, of juist veel huisdieren? En wat voor relatie je hebt met de bewoners is ook belangrijk. Als je met huisgenoten woont in een studentenwoning zal dit weer iets anders betekenen voor je verzekering.

Meten is weten

Door verschillende maatschappijen te vergelijken, heb je de beste informatie om een keuze op te baseren. Pak er bijvoorbeeld een vergelijkingssite bij om het allemaal op een rijtje te zetten. En je kan natuurlijk altijd bellen met een maatschappij, daar helpen ze je graag verder. Verzamel alle informatie die je nodig hebt, zodat je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet.