Huis verkopen. Denk aan het energielabel

eigen foto
Waarom is een energielabel belangrijk bij de verkoop van een huis?
Een energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Het label loopt van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energie onzuinig). Een woning met een energielabel A is goed geïsoleerd, heeft een zuinige verwarmingsinstallatie en maakt gebruik van duurzame energiebronnen. Een woning met een energielabel G is slecht geïsoleerd, heeft een oude en onzuinige verwarmingsinstallatie en maakt geen gebruik van duurzame energiebronnen.
Een energielabel is belangrijk bij de verkoop van een huis, omdat het kopers inzicht geeft in de energieprestatie van de woning. Een energiezuinige woning is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Deze verbruikt namelijk minder energie, waardoor de energierekening lager zal uitvallen.
Energielabel aanvragen
Een energielabel aanvragen vergt wel wat voorbereiding. Het is raadzaam om alle benodigde informatie voorhanden te hebben, zoals facturen van verbouwingen en bouwtekeningen. Je kunt dan in één keer door, zonder dat je nog op zoek hoeft te gaan naar bepaalde zaken. Tot 2021 was er de mogelijkheid om online een energielabel aan te vragen, maar tegenwoordig is het verplicht om een erkend energieadviseur langs te laten komen. Deze zal gemiddeld 30 tot 60 minuten in de woning rondlopen en verschillende onderdelen bekijken. Om het juiste energielabel af te kunnen geven kijkt deze o.a. naar de oppervlakte van de woning en het bouwjaar.
Wist je trouwens dat er verschillende subsidies beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen? Als je ervoor kiest om jouw woning te isoleren, kun je in aanmerking komen voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dit zal uiteindelijk helpen bij het verbeteren van de energieprestaties van je woning.
Hoe lang geldig?
In principe is een energielabel geldig voor tien jaar, maar als je tussentijds een nieuw energielabel wilt aanvragen (bijvoorbeeld na het toepassen van woningisolatie), dan is dat ook mogelijk. Doe je deze nieuwe aanvraag niet dan zal het oude label van kracht blijven terwijl de woning wellicht in een andere categorie valt. Dit is weer van invloed op de huursom of de waarde van het huis.
Energielabel opvragen
Sinds 2015 heeft iedere woning in Nederland een (voorlopig) energielabel. Als je een nieuwe woning op het oog hebt dan kan het energielabel opvragen natuurlijk erg interessant zijn. Je wilt tenslotte weten welke energieprestaties de betreffende woning levert. Ook als je over je huidige woning niet over deze informatie beschikt, is het goed om na te kijken hoe de vlag er precies bij hangt natuurlijk.