In 6 stappen naar jouw perfecte slaapkamer

Afbeelding: Pexels

Afbeelding: Pexels

De slaapkamer is een van de belangrijkste kamers van het huis. Dit is de kamer waar je helemaal tot rust komt na een drukke dag werken of een gezellige avond met vrienden of familie. Het is de ruimte waar je je lichaam laat herstellen van alle fysieke inspanningen die je op een dag hebt verricht. Het is daarom belangrijk dat je jouw slaapkamer zo goed mogelijk inricht.

Bij de inrichting van jouw slaapkamer denk je natuurlijk aan de meubels, maar ook andere zaken zijn van belang. Denk bijvoorbeeld aan de ramen, de kleuren en de accessoires. Wil je weten hoe je jouw slaapkamer zo kan inrichten dat je er helemaal tot rust kan komen, lees dan dit artikel.

Bekijk de lichtinval in de slaapkamer

Ten eerste is de lichtinval in een ruimte heel belangrijk. Dit geldt ook voor de slaapkamer. Afhankelijk van de lichtinval schaf je namelijk verlichting en gordijnen aan. Heb je een groot raam in je slaapkamer, dan valt er veel natuurlijk ligt naar binnen. Dit kan overdag fijn zijn, omdat de kamer hierdoor licht en ruimtelijk lijkt. Vroeg in de ochtend is het wellicht wat minder fijn, omdat je dan gewekt kan worden door het ochtendlicht.

Heb je een of meerdere grote ramen in je slaapkamer, overweeg dan om verduisterende gordijnen of rolgordijnen aan te schaffen. Hiermee kan je de ruimte zo donker maken als je zelf wil. Je zorgt er dan voor dat je ook in de ochtend lekker door kan slapen en niet wakker wordt door de eerste zonnestralen van de dag.

Ga voor de juiste kleur

Het thema van een slaapkamer is vaak rust. Het kan dus fijn zijn om voor rustige kleuren te kiezen wanneer je je slaapkamer gaat inrichten. Verf de muren lichtblauw of -groen en geniet van de kalme uitstraling die de ruimte hierdoor krijgt. Bovendien doen natuurlijke kleuren, zoals geel en groen, het erg goed. Mensen worden namelijk rustig van de natuur.

Je kan er ook voor kiezen om de kleuren van jouw slaapkamer warm te maken. Denk hierbij aan roze en rood. Dit geeft de slaapkamer een gezellige en warme uitstraling. Ook dit kan helpen om een comfortabele sfeer te creëren waardoor je goed kan slapen. Naast roze en rood doen ook tinten in de richting van bruin en oranje het vaak goed. Hiermee kan je ook de link leggen naar kleuren uit de natuur. Het is maar net waar jij zelf van houdt. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij je fijn voelt in de slaapkamer.

Schaf goede meubels aan

Ook meubels zijn ontzettend belangrijk wanneer het gaat om een kamer. Het meubel waar je uiteindelijk op uitrust is natuurlijk het bed. Zorg er daarom voor dat je kiest voor een goed bed waarin je genoeg ruimte hebt. Ben je lang, kies dan een lang bed, zodat je niet met je voeten over de rand van het bed ligt. Slaap je met twee personen in een bed, kies dan voor een tweepersoonsbed en niet voor een twijfelaar. Doe goed onderzoek naar de typen meubels die er zijn en maak op basis daarvan je keuze.

Kies het beste matras voor jou

Daarnaast is het kiezen van het beste matras een essentieel onderdeel van de inrichting van de slaapkamer. Matrassen bestaan er in allerlei soorten en maten. Je hebt zachte matrassen, waar je heerlijk in weg kan zakken maar die weinig steun bieden. Aan de andere kant zijn er harde matrassen, die juist wel steun bieden maar soms wat oncomfortabel liggen. Het beste is om te kiezen voor een matras dat lekker ligt, maar die ook voldoende steun biedt. Wil je weten wat het beste matras is, dan kan je bijvoorbeeld een matrassencheck doen om verschillende exemplaren met elkaar te vergelijken. Ook lees je hier reviews over verschillende matrassen, zodat je precies weet hoe ze in de praktijk ervaren worden.

Denk ook aan een goed kussen

Verder is een goed kussen natuurlijk ook belangrijk. Ook kussens zijn verkrijgbaar in harde en zachte varianten. Het is voor veel mensen fijn om enige steun aan hun nek te hebben tijdens het slapen. Het hoofd moet niet plat op het matras liggen, maar moet in een lichte hoek omhoog staan. Zo haal je het meest optimaal adem wanneer je aan het slapen bent. Een goed kussen zorgt ervoor dat je geen last krijgt van je nek na een avond slapen.

Koop eventuele slaapaccessoires

Om jouw slaapervaring helemaal compleet te maken, kan je ervoor kiezen om slaapaccessoires uit te zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slaapmasker. Ook zijn er bepaalde lampen ontwikkeld die het opkomen van de zon nabootsen. Vind je het fijn om met natuurlijk licht wakker te worden, dan kan je deze lamp installeren. De lamp gaat dan aan op het moment dat jij het fijn vindt en bouwt de hoeveelheid ligt langzaam op. Je wordt zo rustiger en natuurlijker wakker dan van een alarm.