Aangeboden door: Van Boxtel hoorwinkels

Last van gehoorschade? Laat je dan snel testen

Foto: Pexels

Wanneer de trilharen in je oor beschadigd zijn spreken we van gehoorschade. Dit kan op een natuurlijke manier gebeurt zijn, door toedoen van ouderdom. Naarmate je ouder wordt slijten deze trilharen namelijk. Maar dit kan ook gebeurt zijn door blootstelling aan harde geluiden. De druk die harde geluiden veroorzaken kunnen je haartjes namelijk overbelasten, waardoor ze kapot gaan.

Heb jij een vermoeden dat je minder goed hoort, en dat je dus last hebt van gehoorschade? Laat je dan vooral testen bij een audicien . Maar wat is gehoorschade eigenlijk en wanneer heb je er last van? Dat leggen wij je uit.

De trilharen die hierdoor beschadigd zijn geven verkeerde informatie door, of helemaal geen informatie meer. Hierdoor kun je moeilijk lage of juist hoge tonen waarnemen. Ook kan gehoorschade leiden tot andere vormen dan enkel slechthorendheid. Deze vormen bespreken we in de volgende alinea. 

Verschillende vormen van gehoorschade

Gehoorschade kan zich in verschillende vormen voordoen. Zo kun je last hebben van basale slechthorendheid en dus minder mee krijgen. Echter kun je ook last van hebben van andere vormen.

Hyperacusis is één van die vormen. Hyperacusis houdt in dat je overgevoelig bent voor normale, dagelijkse geluiden. Hierdoor kunnen deze geluiden al snel erg vervelend zijn. Een andere vorm van gehoorschade is tinnitus. In dit geval ondervindt je dagelijks geluiden, zonder dat deze daadwerkelijk uit een externe geluidsbron afkomstig zijn. Vaak is de oorzaak hiervan blootstelling aan harde geluiden. Echter kan het ook veroorzaakt zijn door ziektes, medicijnen of infecties.

Gehoorschade test audicien in de buurt

Door middel van een gehoorschade test kan bepaald worden of je last hebt van gehoorschade. Zo, ja kan ook bepaald worden van welke vorm van gehoorschade je last hebt, zie hier voor meer informatie. Overige vormen van gehoorschade die ook voorkomen zijn onder andere: Distortie. Hierbij neem je geluiden anders waar, bijvoorbeeld doordat ze hoger in toon klinken of langer doorklinken.

Tevens kun je last hebben van diplacusis. Hierbij hoort men één geluid als twee geluiden. Bovendien is het belangrijk om gehoorschade snel aan te pakken. Anders loop je het risico op het stapeleffect. In dit geval stappelen verschillende gehoorschades die je hebt opgelopen zich op. Hierdoor kan gehoorschade verschijnen of verergeren.

Wanneer moet je je laten testen?

Na een avondje uit of een luidruchtig concert loop je waarschijnlijk niet direct gehoorschade op. Toch kan de situatie zich voordoen waarbij je de dag na een concert nog last hebt van een stevige piep in je oor. Als deze piep lang aanhoudt is het belangrijk je zo snel mogelijk te laten testen bij een hoorspecialist. Maar ook wanneer je er een ongezonde levensstijl op nahoudt en plotseling minder hoort of last hebt van piepen, suizen, etc is het aan te raden een audicien op te zoeken. Voor gehoorschade geldt namelijk dat hoe eerder je erbij bent, hoe beter het op te vangen is.

Hoe voorkom je gehoorschade?

Als je last hebt van gehoorschade hoop je natuurlijk dat hier iets tegen gedaan kan worden. Maar het beste is om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. De enige manier om dit te doen is om je oren te beschermen. Houdt rekening met harde geluiden en stel jezelf er niet teveel aan bloot. Draag oordoppen bij concerten. Zorg ervoor dat je oren voldoende rust krijgen. Vooral na blootstelling aan harde geluiden. Zet je oortjes niet te hard en let vooral goed op met je oren, alleen zo voorkom je niet terug te draaien gehoorschade. 

Nieuws

menu