Aangeboden door: De Voordeligste Deurwaarder

Lichte stijging aantal faillissementen in Nederland

Foto: pexels.com

Sinds de pandemie steeg het aantal ondernemers in Nederland alleen maar. Het (zelfstandige) ondernemerschap lonkte voor veel mensen. Dat kwam onder andere door de economische onzekerheid die ontstond door de coronacrisis.

Maar: er ging ook een aanzienlijk aantal bedrijven in Nederland failliet. In de afgelopen twee jaar bleef dat aantal laag in vergelijking met de jaren ervoor, maar uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal faillissementen de laatste tijd in de lift zit.

Hoogst aantal faillissementen in 2022 sinds 2007

Kijken we naar het eerste half jaar van 2022 dan zien we dat er 76 duizend bedrijven zijn opgeheven in Nederland. Sinds 2007 (het begin van de meetmethode van het CBS) is dit aantal niet zo hoog geweest. In 2021 waren er in dezelfde periode slechts 52 duizend bedrijven die failliet zijn gegaan. Dat is weliswaar hoger dan de jaren ervoor, maar nog steeds erg laag in vergelijking met de periode van voor de pandemie. 64 duizend van deze 76 duizend bedrijven betrof een eenmanszaak; in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 44 duizend.

Een lichte stijging dus, waarbij dergelijke bedrijven te maken hebben gekregen met een deurwaarder, zoals die van de Voordeligste Deurwaarder , om bijvoorbeeld nog schulden te innen en alles financieel gezien op orde te krijgen. Ondanks deze lichte stijging blijft het aantal nog steeds laag. Dat kan ermee te maken hebben dat er vandaag de dag volop werk te vinden is voor zowel ondernemers als werkzoekenden. In verhouding met het aantal banen is er veel te weinig personeel beschikbaar. Het huidige personeelstekort is overal terug te zien in het noorden van het land en de rest van Nederland.

Vooral webwinkels en handelbranche zijn opgeheven

In 2022 zijn het vooral webwinkels die werden opgeheven, blijkt uit dezelfde cijfers van het CBS. In vergelijking met het jaar ervoor is dat een aanzienlijk verschil: in het eerste deel van 2022 zijn 6785 webshops failliet gegaan en in het eerste deel van 2021 waren dat er slechts 4420. Dit waren met name webwinkels gespecialiseerd in de verkoop van kleding en accessoires, huis- en tuinartikelen en een algemeen assortiment. Ook organisatieadviesbureaus en financiële holdings wisten het hoofd niet goed boven water te houden, evenals bedrijven in de bouw en praktijken van paramedici.

Wat interessant is om te weten, is dat één derde van de opgeheven bedrijven drie jaar of korter actief was. Ook is er in de laatste maanden van dit jaar in vergelijking met het begin van 2022 een stijging te zien. Zo waren er in november 2022 alweer meer faillissementen dan in oktober van ditzelfde jaar, namelijk 7 meer. Hoewel er nog niets concreets over te zeggen is wat dit betekent voor de komende maanden is het goed mogelijk dat deze stijgende trend voortzet en dat er meer bedrijven failliet zullen gaan. De hoge kosten van het dagelijks leven van dit moment zouden daarmee te maken kunnen hebben.

Wat doet een deurwaarder bij een faillissement?

Nu vraag je je misschien af waarom (een groot deel van) deze bedrijven te maken hebben gekregen met een deurwaarder zoals met de Voordeligste Deurwaarder. Simpel: de wettelijke taken van een deurwaarder zijn vastgelegd in de Gerechtsdeurwaarderswet. Kun je als ondernemer de huur van je bedrijfspand bijvoorbeeld niet meer betalen? Of heb je schulden bij opdrachtgevers? Dan krijg je een dagvaarding of kan er beslag worden gelegd op het pand of de eigendommen. Ook kan een deurwaarder beslag leggen op een inkomen of op een bankrekening als dat nodig is bij een faillissement.

Eigenlijk kan hij of zij beslag leggen op alles dat geld waard is om op die manier geld te vergaren voor degene die je als ondernemer geld schuldig bent. Degene die de deurwaarder heeft ingeschakeld kan dit ook hebben gedaan om zo een faillissement van het desbetreffende bedrijf aan te vragen. In de praktijk blijkt dat de meeste ondernemers (de debiteur) met dergelijke druk alsnog overgaat tot betaling. Heb je echter niet (meer) de financiële mogelijkheden om dat te doen dan komt er een zitting waarna er uitspraak wordt gedaan over het bedrijf. In de meeste gevallen wordt zo’n bedrijf dan failliet verklaard, omdat er niet meer aan de betaalplicht kan worden voldaan.