Aangeboden door: Club Villamar

Nederland verlaten in de winter: waarom steeds meer mensen erop uit gaan

Foto: unsplash.com

Het klinkt aantrekkelijk: het koude en miezerige Nederland verlaten aan het eind van het jaar om vervolgens weer terug te keren wanneer het voorjaar aanbreekt. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is voor sommige gewoon de realiteit. Nederlanders vertrekken graag naar landen als Spanje of Portugal om de winter in Nederland over te slaan. Wat is toch die aantrekkingskracht en is het alleen iets voor gepensioneerden?

Overwinteren, wat is het eigenlijk?

Net als de bekende vogeltrek waarbij vogels in de winter naar een warmer land vertrekken, doen ook mensen dit ieder jaar weer. Hierdoor profiteer je van alle voordelen die de zon en aangename temperaturen te bieden hebben. Je slaat de winter dus als het ware over en keert terug wanneer het voorjaar in Nederland weer aanbreekt.

De aantrekkingskracht van Spanje

Spanje is een populaire bestemming om te overwinteren. Het is er ook in de winter zonnig en warm en dus de ideale plek om de koude en natte winter in Nederland te ontsnappen. Vooral de kuststreken zoals de Costa Brava en de Costa del Sol zijn in trek. Mensen kiezen daarbij graag voor villa’s in Spanje , voor een aangenaam verblijf. In Spanje heb je het hele jaar door vele zonuren, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Bovendien is deze warme bestemming relatief dichtbij. Met het vliegtuig ben je vaak in zo’n twee uur op plaats van bestemming. Mocht je tussendoor, om wat voor reden dan ook, weer terug moeten naar Nederland dan kun je ook snel weer terug zijn. Een fijn gevoel wanneer er iets gebeurd. Natuurlijk zijn ook de gunstige prijzen en de andere cultuur reden genoeg om lekker naar Spanje te vertrekken voor een aantal maanden.

Andere overwinter bestemmingen

Natuurlijk is niet alleen Spanje een goede plek om naartoe te vertrekken in de winter. Ook andere plekken op de wereld zijn geschikt om de winter in Nederland te ontvluchten. Waar het het hele jaar goed vertoeven is, is bijvoorbeeld op Curaçao of Bali. Ook daar vinden we dus veel Nederlanders terug in deze periode. Er zijn nog genoeg bestemming te verzinnen waar overwinteren mogelijk is. Het hangt van je eigen wensen af waarvoor je kiest. Een bestemming in Europa is populair omdat je er snel kunt komen en je bijvoorbeeld je eigen camper of caravan mee kunt nemen.

Waarom kiezen mensen voor overwinteren?

Een belangrijke reden voor mensen om te vertrekken uit het koude en natte Nederland is het vooruitzicht naar zon en warmte. Daar hoeft geen speciale reden achter te zitten, veel mensen genieten nu eenmaal van de zon vanwege het permanente vakantiegevoel dat het met zich meebrengt. Toch is er voor sommige mensen ook een bepaalde reden om de winter in Nederland over te slaan. Dit kan bijvoorbeeld een fysieke reden zijn zoals reuma, astma of artrose. De zon en warmte zorgen voor verlichting van de pijn en helpen mensen het dagelijks leven wat lichter te maken. Er zijn ook mensen die kampen met een winterdepressie . Hoewel de zon in Nederland in de winter ook absoluut wel eens tevoorschijn komt, heb je in andere landen veel meer zonuren. Een winterdepressie zorgt voor veel stress en een aangenaam klimaat kan hierbij helpen de klachten te verzachten. Het kan dus een grote rol spelen in het op peil houden van de mentale en fysieke gezondheid. De aangename temperatuur maakt het voor mensen op leeftijd vaak ook makkelijker om buitenactiviteiten te ondernemen en actief te blijven.

Niet alleen voor senioren

Van oudsher is het typische overwinteren iets dat we associëren met senioren en gepensioneerden. Zij hebben immers voldoende tijd en mogelijkheden om voor een langere tijd het land te verlaten. Er zijn weinig verplichtingen die ze tegenhouden en ze hoeven geen rekening te houden met werk. Toch is overwinteren ook populairder geworden onder de jongere generatie. De laatste jaren reizen steeds meer mensen met een camper. Zeker sinds de corona pandemie is deze vorm van reizen uit z’n voegen gebarsten. In die tijd was het ideaal dat je kon gaan en staan waar je wilde en ook zo weer kon vertrekken wanneer dat nodig was. Ook blijkt dat werken vanuit een andere locatie voor veel bedrijven ineens een mogelijkheid is. Het zijn dus allang niet meer alleen de gepensioneerden die de tocht maken naar een zonnig land. Ook jongeren hebben de mogelijkheid om vanuit een camper of vakantiehuis te werken, zolang er maar een internetverbinding aanwezig is.

Nieuws

menu