Overwaarde, wat is het precies?

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Wanneer je een huis koopt, is de kans groot dat je een hypotheek moet afsluiten om het gehele bedrag op te kunnen vangen. Het verschil tussen de waarde van je woning en het bedrag dat je uitgeleend hebt van de bank noemen we overwaarde. Het is een bedrag dat je pas kunt gebruiken als je je woning verkoopt of als je de overwaarde op een andere manier verzilvert. In de volksmond wordt het wel beschreven als “geld in stenen”.

Hoe ontstaat overwaarde?

Overwaarde ontstaat als de waarde van je woning hoger is dan het bedrag van je hypotheek. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals een stijging van de huizenprijzen in jouw woonomgeving, verbeteringen aan je woning, of door een afname van het bedrag dat je nog moet aflossen op je hypotheek.

Wat kan je doen met je overwaarde?

Er zijn verschillende manieren waarop je je overwaarde hypotheek kunt gebruiken. Hieronder bespreken we een aantal opties:

Verkoop van je huis
De meest voor de hand liggende manier om gebruik te maken van je overwaarde is door je huis te verkopen. Als de waarde van je woning hoger is dan het bedrag van je hypotheek, kun je bij de verkoop van je woning een bedrag overhouden dat je vrij kunt besteden.

Overbruggingskrediet
Een andere optie is het afsluiten van een overbruggingskrediet. Hiermee kun je gebruik maken van je overwaarde om bijvoorbeeld een nieuwe woning te kopen voordat je huidige woning verkocht is. Hierdoor hoef je niet te wachten totdat je huidige woning verkocht is om een nieuwe woning te kopen.

Verhogen van je hypotheek
Ook kun je ervoor kiezen om je hypotheek te verhogen. Hierdoor kun je gebruik maken van je overwaarde om bijvoorbeeld verbouwingen aan je woning te financieren of om een andere grote uitgave te doen. Let wel op, als je ervoor kiest om je hypotheek te verhogen, zul je in de toekomst meer rente moeten betalen.

Beleggen van je overwaarde
Tot slot kun je er ook voor kiezen om je overwaarde te beleggen. Hiermee kun je je geld laten werken en potentieel een hoger rendement behalen dan wanneer het op een spaarrekening staat. Echter, beleggen brengt ook risico’s met zich mee en het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen voordat je een beslissing maakt. Laat je altijd informeren door mensen met verstand van zaken. De professionals van Van Bruggen Adviesgroep willen altijd met je meedenken en bekijken wat de beste optie is voor jouw persoonlijke situatie. Pak zeker deze kans aan!