Reguleren van toegang: wat zijn de opties?

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Het weren van ongewenste bezoekers op uw terrein of erf kan op meerdere manieren. Op het oog lijkt het zeer eenvoudig, echter hebben de verschillende oplossingen allen een eigen toepassing.

Het reguleren van toegang kan zowel voor personen als voertuigen geregeld worden, of een combinatie van beide. In dit artikel zullen wij enkele oplossingen met elkaar vergelijken, zodat u straks weet welke toepassing het beste past bij uw situatie.

Bollards

Een bollard is een zware paal die in de grond kan zakken wanneer een voertuig toestemming heeft om te passeren. Deze palen zijn zeer robuust en worden vaak gebruikt op plaatsen die een goede bescherming vereisen. Hierbij kunt u denken aan rechtbanken, juweliers en voetgangerszones.

Een voordeel van het gebruik van een bollard is dat u tijdelijk een locatie kunt afzetten. Zo kunt u bijvoorbeeld de weg afsluiten wanneer ergens een braderie of andere feestelijke gelegenheid is. Een bollard is vergelijkbaar met een slagboom. Een groot verschil is dat een bollard in de grond kan zinken en dus nagenoeg onzichtbaar is. Een slagboom is nog steeds zichtbaar wanneer deze buiten werking is.

Bollards kunnen slecht zichtbaar zijn in het donker. Dit maakt de kans op een aanrijding met een dergelijk voorwerp groter.Daarom zijn ze vaak uitgerust met ingebouwde verlichting. Hierdoor wordt de kans op een aanrijding aanzienlijk verkleind.

Slagbomen

Wanneer men inkomend en uitgaand verkeer wil reguleren, wordt er vaak gebruik gemaakt van slagbomen. Deze slagbomen zijn elektrisch aangedreven en zijn eenvoudig te monteren. Een dergelijke optie is zeer geschikt wanneer er veel voertuigen af en aan rijden. In gevallen waar de boom nagenoeg nooit open hoeft, worden vaak handbediende slagbomen gebruikt. Hierbij kunt u denken aan een rustig weggetje in het bos.

Net als bij bollards kunnen voetgangers en fietsers langs de slagboom. Wanneer het terrein niet volledig afgesloten dient te worden is dit dus een aantrekkelijk optie. Zoals eerder benoemd neemt een slagboom aardig wat ruimte in. Deze wordt namelijk vastgemaakt op een in de grond verankerde sokkel.

Automatische poorten

Wanneer u uw terrein wilt afsluiten voor voetganger, fietsers en auto’s dan is een automatische poort (in combinatie met een muur of hekwerk) een goede oplossing. Hiernaast is het handig in situaties wanneer de poort niet frequent geopend hoeft te worden.

Een geautomatiseerde poort kan op diverse manieren worden geopend. Hierbij kunt u denken aan verschillende soorten pulsgevers, zoals GSM modules, drukknoppen en detectielussen.

Welke soort poortopener u selecteert hangt af van het type poort dat u heeft. Zo vereist een schuifpoort een andere poortopener dan een draaipoort. De bekendste varianten zijn lineaire poortopeners, knikarm poortopeners en schuifpoortopeners.

Tourniquet of doorloopsluis

Indien u de toegang voor voetgangers wilt reguleren kan dit een goede oplossing zijn. Met een dergelijke oplossing verkrijgen voetgangers één voor één toegang tot uw terrein of erf. Tourniquets en doorloopsluizen worden vaak gebruikt in situaties waarin er eerst geverifieerd moet worden of toegang verleent kan worden. Hierbij kunt u denken aan sportparken, zwembaden of stadions.

Hoogtebegrenzers

Er zijn gevallen waarin personenauto’s het terrein mogen betreden maar hoge voertuigen niet. Dit kan zijn om te voorkomen dat er mensen in een camper overnachten op een parkeerplaats, maar ook om een lage onderdoorgang aan te geven. Hoogtebegrenzers bieden de oplossing voor dit soort situaties. Hoogtebegrenzers zijn stabiel vast gemaakt aan de grond door het gebruik van betonnen sokkels.

Advies van een expert

We hopen u met deze tekst een beter beeld te hebben gegeven van de opties die u heeft omtrent het weren van ongewenste bezoekers. Mocht u op zoek zijn naar passend advies voor uw situatie? Dan raden wij aan contact op te nemen met een professional. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Geran Handel B.V. Dit bedrijf is gespecialiseerd in poortautomatisering, hekwerkonderdelen en nog veel meer!