Retourbeleid Wehkamp op de schop

wehkamp.nl
Een bedrijf is tegenwoordig alleen toekomstbestendig wanneer het over de eigen grenzen heen kijkt. De complete focus op winst is niet meer vol te houden. Bewustwording van een maatschappelijke bijdrage die breder strekt dan het aanbieden van producten is de visie van de toekomst. Niet alle bedrijven volgen dit nog, maar Wehkamp is een pionier op dit gebied. Dat is ook de reden dat Wehkamp onlangs heeft aangekondigd het retourbeleid aan te passen. Niet om de eigen portemonnee te vullen, maar om mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Hoe dat eruitziet?
Iedere cent telt
Onlangs is aangekondigd dat Wehkamp bij retouren een eigen bijdrage gaat vragen. Niet omdat zij zo de winst nog verder kunnen vergroten, juíst niet. Er zullen immers klanten zijn die overstappen naar een concurrent die hetzelfde product aanbiedt, maar mét gratis verzenden. Gratis verzenden en retourneren is de laatste jaren een populaire concurrentietool geworden. Wehkamp zet deze moedige stap juist om aan hun maatschappelijke taak te voldoen. De eigen bijdrage aan het retourneren gaat dan ook maar om een symbolisch bedrag van €0,50 per item. Dit alles met het oog op een stuk bewustwording voor de consument.
De aanleiding
Na een analyse van experts bleek bij Wehkamp namelijk dat er maar een kleine groep klanten was die veel van deze gratis service gebruik maakten. Zij bestelden disproportioneel veel producten en stuurden deze ongeopend -of juist gebruikt/gedragen- terug. Dit is zeer belastend voor het milieu en in veel gevallen onnodig. Dat heeft Wehkamp ertoe doen besluiten een op het eerste gezicht impopulaire keuze te maken, maar welke dat bij nader inzien totaal niet bleek te zijn. 85% van de ondervraagde klanten begreep deze wijziging en is bereid op deze manier bij te dragen aan een betere wereld.
Kortom; bestellen bij Wehkamp blijft mogelijk tegen zeer voordelige voorwaarden, maar wel met een extra stukje bewustwording richting de klant. Niet omdat de focus ligt op het behalen van meer omzet en rendement, maar juist om de maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen die bedrijven anno 2023 toch echt hebben.