Aangeboden door: Sparen.com

Sparen loont weer!?

Foto: Canva

Waar je tot voor kort voor gek werd verklaard als je je geld niet belegde in aandelen of vastgoed, is op dit moment het sentiment drastisch aan het kantelen. De beurzen gaan al meer dan een half jaar stug naar beneden en beleggen in vastgoed wordt steeds minder ethisch met de huidige wooncrisis in ons land. En het is niet alleen minder ethisch, de overheid doet er ook alles aan om beleggen in vastgoed te ontmoedigen door middel van een steeds maar stijgende overdrachtsbelasting bij het kopen van huizen waarin je niet woont. Dit was tot voor kort namelijk 6%, per 1 januari 2022 is dat verhoogd naar 8% en per 1 januari 2023 is dat zelfs 9%. Maar genoeg over de vastgoedsector; wat moet je dan met je gespaarde geld?

ECB & FED

Deze twee instanties hoor je waarschijnlijk vaak op het nieuws. ECB staat voor Europese Centrale Bank en de FED voor Federal Reserve. In verband met de hoge inflatie die in Europa is veroorzaakt door de Oekraïne-oorlog en in de Verenigde Staten vooral is veroorzaakt door het grote steunpakket van Joe Biden[1], zijn beide financiële organisaties al maanden lang de rentes aan het verhogen voor banken en landen die bij hen lenen. Hiermee proberen ze de economie ‘af te koelen’, want op dit moment is er te veel vraag maar te weinig aanbod wat de prijzen opdrijft. En omdat het tot een paar maanden geleden niet loonde om je geld opzij te zetten in plaats van uit te geven of te investeren, deed iedereen dat dus ook. Tot eigenlijk dit moment, want geld sparen loont weer. En het mooie is, er valt ook weer wat te kiezen op dat gebied!

Spaarrentes en banken

Door het eerder beschreven financiële beleid gaan de spaarrentes in regel eindelijk weer omhoog, maar elke bank is natuurlijk wel een commerciële instelling. Zij mogen dus zelf bepalen óf en hoeveel rente ze geven op hun verschillende spaarrekeningen. Het is dus erg verstandig om goed te gaan vergelijken, en te gaan voor de hoogste spaarrente . Let wel op de voorwaarden, zo kun je bij sommige banken al rente krijgen op een vrije spaarrekening (zonder voorwaarden), terwijl een andere spaarrekening er vanuit gaat dat je maximaal één keer per jaar aan je geld zit. Schroom vooral niet om óók over de landsgrenzen te kijken, er zijn banken buiten Nederland die voor jouw situatie misschien wel een veel beter aanbod hebben. Is dat veilig, betrouwbaar en handig? Zeker, we hebben niet voor niets het Schengenverdrag in de EU met vrij verkeer van goederen, diensten, mensen en kapitaal (geld)!

Spaarrekening 2.0 : Deposito sparen

Bij een deposito rekening spaar je ook, maar dan zet je je geld wel echt vast voor een langere periode. Dit is erg veilig voor banken, dus ze bieden je dan een hogere rente aan dan bij een normale spaarrekening. Moet je er tijdens die periode toch écht bij, dan gaat dat ten koste van die rente of betaal je een boetebedrag. Dit moet je dus doen met geld waarvan je eigenlijk 100% zeker weet dat je het niet nodig gaat hebben. Hoe langer je het vastzet, hoe hoger de rente. Dit is een interessante optie als je veel geld over hebt en voor de hoogste rente wilt gaan.

Een combinatie?

Mocht je een aanzienlijk bedrag willen sparen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeelte op een ‘vrije’ spaarrekening te zetten zonder voorwaarden, op een ‘normale’ spaarrekening met wat meer voorwaarden, én wat geld op een deposito rekening te zetten. Zo spreidt je de risico’s en de verschillende rentetarieven.

Kortom, we kunnen zeker weer zeggen dat sparen loont! Het blijft wel altijd goed om de verschillende spaarrekeningen te vergelijken, niet alleen qua rente maar ook wat betreft de voorwaarden. En het mooie is; het eindpunt van de stijgende rentetarieven is nog lang niet in zicht. Als je kiest voor een spaarrekening met een flexibele spaarrente is de kans groot dat deze alleen nog maar verder stijgt de komende jaren. Spaar er dus lekker op los, en dat zonder de risico’s van aandelen of vastgoed.

[1] Aldus President van de Nederlandsche Bank Klaas Knot, in het tv-programma Buitenhof op 30 november 2022