Steeds meer huishouden verkiezen pvc boven hout en dit is waarom

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Het uitkiezen van een nieuwe vloer in je woning is een lastige taak. Het bepaald voor een groot deel de sfeer en ruimtelijkheid in de ruimte. Bovendien is het kostbare aankoop, je wilt dus geen miskoop doen.

Een trend die zich de laatste jaren voortzet is het leggen van een PVC vloer. PVC vloeren zijn al een tijdje in opmars en zien we in steeds meer huishoudens, vooral in nieuwbouwhuizen, terug. Eerder was het nog een alternatief voor parket omdat een houten vloer meestal niet mogelijk is in combinatie met vloerverwarming. Maar dat is allang niet meer de enige reden waarom PVC zo populair is. Mensen kiezen steeds vaker bewust voor een PVC vloer vanwege de vele voordelen.

Wat is PVC?

Een PVC vloer wordt gemaakt van kunststof en bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is een beschermende laag waardoor PVC erg sterk is. Een PVC vloer is erg dun, gemiddeld zo’n 2 tot 4 millimeter, en flexibel. Eenmaal op de vloer aangebracht zie je daar niks mee van terug en heeft het de uitstraling van een massief houten vloer.

Niet van echt te onderscheiden

Veel mensen verkiezen PVC inmiddels boven een parket vloer. Hoewel echt hout wat betreft looks voor velen de voorkeur heeft, is een goede PVC vloer tegenwoordig haast niet meer van echt te onderscheiden. Dankzij de nieuwste technieken worden PVC vloeren met een houtmotief uitgevoerd waardoor het de uitstraling heeft van een authentieke houten vloer. Het kunststof materiaal hoeft dus absoluut geen belemmering meer te zijn om te kiezen voor een PVC vloer.

Pvc kan tegen een stootje

Een PVC vloer is erg sterk en kan daarom tegen een stootje. Dit komt door de beschermende toplaag die op de bovenkant is aangebracht. Omdat de vloer om die reden zo lang meegaat is het naast een slimme aankoop, ook nog eens een duurzame keuze. Het duurt jaren voordat er eventuele beschadigingen ontstaan en de vloer vervangen is dus voorlopig niet nodig. Ook maakt het sterke materiaal deze vloer een geschikte keuze voor bedrijfsvloeren. Bij bedrijven waar intensief wordt gewerkt en de vloer tegen een stootje moet kunnen is PVC dan ook een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan horecavloeren, scholen of zelfs garages. Ook in deze gevallen is het ideaal dat de vloer lang mee gaat en weinig onderhoud nodig heeft.

Onderhoudsvrij

In tegenstelling tot echt hout kan een PVC vloer goed tegen water. Om die reden is het geen probleem om PVC ook in bijvoorbeeld de keuken te leggen. Ook is het daarmee de ideale vloer voor een gezinswoning. Niet alleen vanwege het onderhoudsgemak, maar ook vanwege het sterke karakter. Kinderen en huisdieren die intensief gebruik maken van de vloer zijn geen probleem. Wanneer er drinken of eten op de grond belandt, dan is dit makkelijk te verwijderen. Ook stofzuigen en dweilen is geen probleem en je hoeft daarbij niet bang te zijn voor krassen op de vloer.

Vele mogelijkheden qua design

Een PVC vloer is zeer veelzijdig. Welk patroon je ook in de vloer wilt aanbrengen, met PVC is het mogelijk. Dus je kunt er niet alleen een klassieke houten vloer met rechte planken mee leggen, maar ook visgraat of andere patronen die tegenwoordig populair zijn. Er is dus voor ieder wat wils. Bovendien heb je niet alleen de keuze uit een houtlook, maar er zijn ook andere dessins te verkrijgen zoals betonlook of tegels van natuursteen. Het maakt niet uit welke stijl je in huis hebt, er zijn vele mogelijkheden en dat is één van de redenen waarom we PVC steeds vaker terug zien in verschillende interieurs.

Lekker op te lopen

Een PVC vloer brengt een stuk wooncomfort met zich mee. Door het flexibele materiaal voelt het prettig aan aan de voeten. Dit maakt het ook een goede optie voor bijvoorbeeld de slaapkamer. PVC werkt daarnaast erg goed in combinatie met vloerverwarming . Het laat de warmte goed door en daarom is het aangenaam rondlopen in huis met deze vloer, ook wanneer je geen vloerverwarming hebt. Bovendien is PVC geluiddempend omdat het direct op de ondergrond wordt bevestigd. Geen kans dus op krakende vloeren en zo is altijd aangenaam stil in huis.

Eenvoudig te vervangen

Mocht er onverhoopt toch een beschadiging ontstaan op de vloer dan is een PVC strook makkelijk te vervangen in tegenstelling tot parket. Wanneer de PVC vloer verlijmd is kun je deze middels een föhn verwarmen en een strook verwijderen. De nieuwe strook kun je eenvoudig aanbrengen en weer verlijmen.