5 tips voor beginners in de sportschool

-

-

Je wil graag gezonder leven en daarom heb je besloten om naar de sportschool te gaan. Of misschien wil je iets aan je uiterlijk veranderen. Je wil afvallen of juist meer spiermassa kweken. Wat het ook is, je staat op het punt om naar de sportschool te gaan, maar je weet eigenlijk niet goed waar je moet beginnen. Herkenbaar? Lees dan dit artikel met onze tips.

1. Bereid je goed voor

Voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent op jouw eerste sportsessie. Bedenk ten eerste wat jouw doel is. Wil je afvallen, spiermassa kweken, sterker worden of je mentaal beter voelen over jouw lichaam? Het heeft allemaal invloed op wat je in de sportschool Amersfoort gaat doen. Zorg er daarnaast voor dat je alle juiste benodigdheden in huis hebt. Draag sportkleding dat comfortabel zit, kies de juiste schoenen en neem eventueel een tussendoortje mee.

2. Begin rustig

Je bent nu misschien enorm gemotiveerd om aan de slag te gaan. Probeer toch om rustig te beginnen en alles langzaam op te bouwen. Je kan proberen om meteen zware gewichten te tillen, maar dit is helemaal niet gezond voor je spieren. Begin daarom met lichtere gewichten die beter bij het niveau passen waar je je nu op bevindt. Daarnaast is het verstandig om niet meteen elke avond naar de sportschool te gaan. Begin met een of twee keer in de week. Je kan dit later altijd nog opbouwen als je dat wil.

3. Drink genoeg water

Tijdens het sporten is de kans groot dat je gaat zweten. Het vocht verlaat je lichaam en dat is gezond, maar je hebt wel vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Neem daarom een flesje water mee naar de sportschool en drink regelmatig om gehydrateerd te blijven. Bij cardio denken mensen er vaak nog aan om water mee te nemen, maar bij krachttraining is dit minder het geval. Toch is water daar ook heel belangrijk.

4. Vraag naar tips en advies

Kom je voor het eerst in de sportschool of ben je er een hele tijd niet geweest, dan is het logisch dat je niet alles weet. Wees daarom niet bang om om hulp te vragen. In de Basic-Fit lopen genoeg trainers en medewerkers rond die jou kunnen uitleggen hoe je een bepaald toestel moet gebruiken. Ook voor vragen over het uitvoeren van een bepaald beweging kan je bij hen terecht. Zie je zo snel geen medewerker staan, dan zijn er vaak ook andere sporters die het jou graag willen uitleggen.

5. Vergelijk je niet met anderen

Ten slotte is het belangrijk dat je jezelf niet te veel vergelijkt met anderen. Iedereen is op zijn eigen pad en houdt zijn eigen tempo aan. Kom je voor het eerst in de sportschool, dan kunnen andere sporters er intimiderend uitzien. Vergeet niet dat sommigen van hen al jaren bezig zijn en waarschijnlijk begonnen zijn waar jij nu bent. Focus op jezelf en zorg ervoor dat jij jouw doelen behaald: daar gaat het immers om.