Aangeboden door: PRConsultancy

Wat betekent gratis VPN?

-

Het leven is al duur genoeg. Het is dus heel begrijpelijk als je terughoudend bent bij het afsluiten van nieuwe abonnementen. Er zijn natuurlijk wel grote verschillen tussen soorten abonnementen. Een abonnement op een tijdschrift is iets heel anders dan een abonnement dat je afsluit voor online veiligheid.

Met de toenemende cybercriminaliteit is het beschermen van je online veiligheid helaas bittere noodzaak geworden. En die bescherming laat je graag aan een betrouwbare partij over. Daar hangt vaak een prijskaartje aan, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. In dit artikel lees je waarom het juist wel verstandig is om te investeren in een goede bescherming door middel van een VPN.

Wat is VPN?

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. In het Nederlands noemen we dit een virtueel privénetwerk. Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Je gegevens worden vanaf je apparaat via een versleutelde tunnel naar een VPN-server gestuurd. Bij deze server vindt encryptie plaats en vervolgens worden je gegevens doorgestuurd naar een openbare server of de server van je internetprovider. Omdat je gegevens gecodeerd worden, kunnen hackers ze niet meer lezen. Daarbij wordt je IP-adres afgeschermd door het IP-adres van de gekozen VPN-server. Voor buitenstaanders, waaronder ook je eigen internetprovider, is dus alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Daardoor zijn je online activiteiten moeilijker te volgen en kun je anoniemer op het internet surfen.

Regionale blokkades

Met welke VPN-server je verbinding maakt, kun je zelf kiezen. Voor de snelste verbinding kies je voor een server van VPN Nederland. Je kunt ook een VPN-server in een ander land selecteren. Je verbinding is dan iets minder snel, maar meestal merk je daar vrijwel niets van. Verbinden met een VPN-server in het buitenland kan je veel voordelen opleveren.

Je kunt onder meer regionale blokkades omzeilen. Websites die geblokkeerd zijn voor Nederlandse bezoekers, zijn bijvoorbeeld wel toegankelijk voor bezoekers uit de VS. Wil je de website toch bezoeken, dan kies je ook een VPN-server in de VS. Voor de website lijkt het dan net of jij je ook in de VS bevindt. Behalve toegang krijgen tot een website, kun je daarmee ook nog aardig wat geld besparen. Luchtvaartmaatschappijen en hotels tonen vaak lagere prijzen voor lokale bezoekers. Als ze denken dat jij ook een lokale bezoeker bent, kun je dus tegen veel voordeligere tarieven boeken.

Voordat je een VPN-server kunt selecteren, moet je eerst de VPN software downloaden en installeren. Je kunt een VPN gratis downloaden op de website van verschillende VPN-aanbieders. In principe kun je het VPN programma op elk apparaat gebruiken. Op je pc kun je bijvoorbeeld een extensie voor gratis VPN voor Chrome installeren. En als je een smartphone hebt, kun je deze uitrusten met een VPN app. Je kunt een VPN zelfs op je router installeren. Daarmee bescherm je in één keer alle apparaten in huis, die aangesloten zijn op de router.