Aangeboden door: Sigma Benelux

Wat zijn de voor- en nadelen van een macrolens voor 2023?

-

De macrolens is een veelvuldig gebruikte lens bij fotografen. In dit artikel leggen we meer uit hoe een macrolens werkt. Dus, allereerst, wat is een macrolens, en wat zijn de voor- en nadelen van een macrolens?

Wat zijn macrolenzen?

Met een macrolens kun je close-up foto’s maken van de kleinste voorwerpen. Ze zijn gemaakt om extreem dichtbij te kunnen scherpstellen. Deze lenzen zijn perfect voor de natuur, voedsel, en elk klein object dat veel details heeft maar moeilijk met het oog te zien is. Dus als je een close-up foto wilt maken van een klein vogeltje dan is de macrolens het meest geschikt hiervoor.

Wat zijn de voordelen van macrolenzen?

Fotografen die kiezen voor detailfotografie

In het algemeen wordt het voorwerp op de uiteindelijke foto groter dan het object in werkelijkheid is. Een blad wordt dus super ingezoomd in je uiteindelijke foto of video. Dus als je echt details wilt vastleggen, zijn deze lenzen gewoon geweldig, en ze kunnen een enorm verschil maken. Dit lukt met de meeste andere lenzen minder goed. Je legt er alles op ware grootte mee vast, zoals kleine details van insecten of bloemen.

Ongelooflijke scherptediepte met een macro-objectief

Veel mensen hebben gehoord van macrolenzen in de fotografie, en ze begrijpen dat als je een close-up foto wil maken van een insect of een blad, je deze macrolens gaat gebruiken. Maar waarom is het goed voor fotografen?

Nou, laat me je vertellen over de scherptediepte. Deze lenzen werken echt goed als je de scherptediepte probeert te krijgen in een foto. Je krijgt een hele mooie onscherpte als je met deze macrolenzen fotografeert. Je onderwerp is ongelooflijk scherp, maar je achtergronden hebben die geweldige filmische fall off van scherptediepte. YouTuber Kellan Reck gebruikte de canon 100mm 2.8 lens en dit ding is fantastisch.

De standaard versie van een macro lens gaat voor ongeveer €600 euro over de toonbank, en de L versie kost ongeveer €800 euro. In de L-versie is beeldstabilisatie ingebouwd, zodat je stabiele opnamen kunt maken zonder een statief te gebruiken in de natuur.

Portretten maken met een macrolens

Macrolenzen van Sigma geven bizarre resultaten. Je krijgt een mooie achtergrond met een geringe scherptediepte. Je kan hierdoor mooie portret-, straat en macrofotografie foto’s maken met een macrolens. Met het grote maximale diafragma van f/2.8 creëer je een zachte achtergrond onscherpte.

Nadelen van een macrolens

Duur

In vergelijking met normale lenzen is de macrolens duurder. Hoewel je toch betere resultaten krijgt met je macro-opnamen, kan niet iedereen zich een dure macrolens veroorloven. Als je krap bij kas zit, raad ik je aan te beginnen met een normale lens, en zodra je je een macrolens kunt veroorloven en ervaring hebt met het maken van natuurfoto’s, daar naar over te stappen.

Omgaan met een macrolens

De macrolens is niet zo gemakkelijk te hanteren als hij lijkt, want hij is zwaarder dan de verlengstukken. Als je een beginner bent, is het de eerste dagen een uitdaging om de meest perfecte opnamen te maken met een macrolens. Je dient namelijk de juiste afstand tot het voorwerp te nemen om een perfecte foto te kunnen maken. Je stelt de foto scherp op een afstand van 29 centimeter, waardoor je de kleinste detail het mooiste in beeld brengt.