Wel of niet doen. Kies je voor een uitvaartverzekering

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Het afsluiten van een uitvaartverzekering speelt bij veel mensen geen grote rol in hun leven. Het is een toekomstbeeld waar we natuurlijk liever niet over nadenken. Niemand praat graag over zijn eigen overlijden, toch kan het verstandig zijn dat wel te doen. Een van de zaken waar je bij stil kunt staan is de financiële kant. Want wat gebeurt er met de kosten als je er zelf niet meer bent? Een uitvaartverzekering kan hierin uitkomst bieden. Wat is de reden om het wel of niet te doen? Want ook al is het niet het leukste onderwerp om over na te denken, een weloverwogen keuze kan een hoop zorgen en kosten besparen voor jezelf en je nabestaanden.

Voordelen van een uitvaartverzekering

Is een uitvaartverzekering nu echt nodig? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat er voor iedereen een andere situatie geldt. De verzekering is niet verplicht, dus de keuze ligt volledig bij jezelf. Hoewel het voor veel mensen dus nog te ver in de toekomst ligt, kan een uitvaartverzekering bepaalde zorgen voor later wel wegnemen. Het helpt je namelijk de kosten voor je uitvaart dekken. Je verzekert jezelf daarmee van een mooi en waardig afscheid. Je kunt op die manier zelf bepalen hoe je uitvaart eruit komt te zien en hoeveel geld hiervoor nodig is. De kosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen, tot duizenden euro´s. Dit soort bedragen heb je zelf niet altijd zomaar achter de hand en je wilt er je nabestaanden natuurlijk ook niet mee belasten.

Ontzorg je nabestaanden

Misschien wel een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een uitvaartverzekering is het ontzorgen van je nabestaanden. Het zorgt er namelijk voor dat zij niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd na jouw overlijden. Kosten waar ze niet op zitten te wachten en misschien ook helemaal niet kunnen betalen in een periode van verdriet en rouw, waarin andere zaken belangrijker zijn. Afhankelijk van de wensen en eisen die je hebt voor je afscheid, kan een uitvaart behoorlijk prijzig zijn. Je wilt je nabestaanden liever geen moeilijke keuzes laten maken die gebaseerd zijn op geld. Wanneer ze zich op dat gebied in ieder geval geen zorgen hoeven te maken, kunnen zij zich richten op hun eigen verdriet en de emotionele tijd die ze te wachten staat. Wanneer een dierbare komt te overlijden is dat al zwaar en moeilijk genoeg. Door te kiezen voor een uitvaartverzekering, neem je deze zorgen uit handen en kunnen zij zich richten op het rouwproces .

Wanneer sluit je hem af

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit bepaal je zelf. Sommige mensen doen dit al op jonge leeftijd, bijvoorbeeld als ze net op zichzelf gaan wonen. Dit kan voortkomen uit het feit dat zij zich dan meer bewust zijn van financiële verantwoordelijkheden, ook wanneer het aankomt op het overlijden van een dierbare. Ook kan het zo zijn dat jonge mensen willen voorkomen dat hun ouders of andere nabestaanden met de kosten van hun uitvaart worden belast. Anderen sluiten een uitvaartverzekering af op een later moment, bijvoorbeeld als zij een bepaalde leeftijd bereiken of wanneer ze gaan samenwonen, trouwen of als er kinderen in het spel komen.

Of toch geen uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering kan dus ontzorgen. Maar is het altijd nodig om ervoor te kiezen? Als je ervoor kiest dan betaal je iedere maand premie voor een langere periode. Dit kan op de lange termijn behoorlijk duur uitpakken. Wanneer je zelf in staat bent om geld opzij te zetten, kun je in sommige gevallen goedkoper uit zijn. Zo houd je meer controle over je eigen geld en kun je de premie die je bespaart gebruiken voor andere doeleinden. Dit hangt mede af van hoe goed je zelf met je financiën kunt omgaan.

Let hierop bij het afsluiten van een verzekering

Als je ervoor kiest om een uitvaartverzekering af te sluiten, houd dan rekening met de volgende zaken. Vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar voordat je een keuze maakt. Kijk daarbij ook naar de dekkingen en wat je wel en niet kunt verzekeren. Let altijd op de voorwaarden, zo voorkom je verrassingen achteraf. Over het algemeen geldt dat het verstandig is om pas een uitvaartverzekering af te sluiten op het moment dat je ook daadwerkelijk financieel in staat bent om de premie te betalen en dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en dekking van de verzekering.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. Door te vergelijken en goede keuzes te maken over de dekking kun je ervoor zorgen dat een verzekering voor jou goed uitpakt. Zo kun je jezelf en je dierbaren verzekeren van een waardig afscheid.