Welk gereedschap is onmisbaar in huis?

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Gereedschap in huis hebben is altijd handig. Want of je nou wacht op installatie of dat er plots iets kapot gaat: met het juiste gereedschap is elke klus zo geklaard. Maar dan moet je uiteraard wel de juiste stukken gereedschap in huis hebben.

Gereedschap koop je in een doe-het-zelf winkel of gereedschap bij Mastertools.nl online. In dit artikel vertellen we je met welk gereedschap je bijna elke klus in huis wel aan kunt pakken. Lees verder!

Basic tools

Een hamer en schroevendraaiers behoren zeker tot de basics in je gereedschapskist. Deze heeft iedereen ook wel in huis. Let er bij het gebruik van een schroevendraaier op dat je een schroevendraaier met de juiste kop gebruikt. Gebruik je een verkeerde kop, dan beschadig je de schroef en maak je de klus alleen maar moeilijker. Schaf dus liever gelijk een set met verschillende soorten en maten aan. Op deze manier heb je voor elke schroef de juiste schroevendraaier in huis. Een goede waterpas behoort ook zeker tot de basic tools, want niks is zo vervelend als een plankje of schilderij wat schuin hangt. Een gewone waterpas is een goedkoop en simpel model maar er bestaat tegenwoordig ook een modernere versie, namelijk de laserwaterpas. Daarmee kun je net wat sneller en efficiënter te werk gaan.

Meten is weten

Een ander essentieel maar zeker geen onbelangrijk gereedschap is de rolmaat. Een rolmaat komt altijd wel van pas, niet alleen bij het klussen maar bijvoorbeeld ook bij de aanschaf van een nieuw meubelstuk. Door de ruimte eerst op te meten, weet je zeker dat deze in de ruimte zal passen.

Ga voor de combinatietang

Waarom zou je meerdere tangen aanschaffen als er ook één is die alles kan? Je raadt het al, dat is de combinatietang. Met deze multifunctionele tang kun je materialen knippen, buigen, grijpen en draaien. Maar hoewel deze tang multifunctioneel is, heeft deze helaas niet de paardenkracht van een waterpomptang. We raden aan om ook de waterpomptang aan je assortiment toe te voegen.

Multifunctionele tools

Ben je op zoek naar een multifunctionele boormachine, ga dan voor een accuschroefboormachine.. Hiermee kun je zowel schroeven in en uitdraaien. Je boort met zo’n machine zelfs door metaal. Als je een grote klus te klaren hebt, zoals bijvoorbeeld een renovatie, zorg dan voor een reserve accu of snellader zodat je gewoon de hele dag door kunt werken.

Zagen

Een zaag is onmisbaar in een gereedschapskist. Afhankelijk van wat je van plan bent te zagen, kun je bepalen welke zaag je nodig hebt. Ben je geen echte klusser, dan zal je genoegen nemen met een handzaag. Wil je graag buizen van metaal of andere sterkere materialen inkorten, dan heb je aan een handzaag niet genoeg. Voor de zwaardere klussen gebruik je een slijptol of afkortzaagmachine. Hiermee kun je meer kracht zetten. Een afkortzaagmachine is stabieler, maar een slijptol is juist weer wendbaarder. Neem dit mee in je afweging voordat je er een aanschaft.

Veiligheid staat voorop

Of je nou een beginner of een doorgewinterde klusser bent, veiligheid staat voorop. Draag bij het klussen dan ook altijd de juiste bescherming. Zorg daarom dat je een veiligheidsbril en andere aanvullende bescherming in huis hebt. Schaf een goede EHBO-kit aan. Want een ongeluk zit immers in een klein hoekje!