Welk type lens is geschikt voor mijn ogen?

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

De dag is weer vroeg begonnen en samen met je collega’s ben je tijdens een vergadering druk aan het discussiëren. Op de beamer is te zien welke prestaties er afgelopen maand geleverd zijn. Wanneer je echter op het scherm mee probeert te kijken, valt het je ineens op dat je de cijfers maar wazig kan zien. De namen van je collega’s zijn bovendien slecht te lezen. Ook tijdens het fietsen, in de trein en op conferenties merk je op dat je het allemaal maar moeilijk kan lezen. Hoe kan dat?

Een bezoekje aan de opticien is niet overbodig als je niet goed kan zien. Daarom zit jij een week later bij de opticien aan tafel. Na een uitgebreide oogmeting blijkt: jij hebt lenzen nodig! Daarmee dacht jij dat het probleem opgelost was, maar zo eenvoudig is het nog niet. Er zijn namelijk vele soorten en maten lenzen, waardoor het cruciaal is dat je je hierin verdiept. Gelukkig zetten we hieronder voor jou de belangrijkste soorten op een rijtje!

Multifocale lenzen voor bij- en verziendheid

Een groot deel van de mensen met een bril of lenzen kan het vaak óf van dichtbij niet goed zien óf juist van veraf. Respectievelijk wordt dit verziendheid en bijziendheid genoemd. Desondanks is het ook mogelijk dat je zowel verziend als bijziend bent. De bril die je daarom altijd droeg voor verziendheid of bijziendheid is hierom niet meer voldoende om goed te kunnen kijken. De oplossing is om die reden een bril of lenzen met een leesgedeelte, wat met een mooie term ‘multifocale lenzen’ genoemd wordt. Deze lenzen combineren als het ware de twee sterktes in één lens met als gevolg dat jij het zowel van veraf als van dichtbij weer haarscherp kunt zien.

Torische lenzen in het geval van astigmatisme

Waar multifocale lenzen twee sterktes in één lens samenbrengen, zijn torische lenzen bedoeld voor ogen die ovaalvormig zijn. Omdat het oog ovaalvormig is, zullen gewone lenzen niet goed passen, aangezien deze ontworpen zijn voor mensen met ronde ogen. Torische lenzen staan ook wel bekend als lenzen met cilinder en worden in verschillende varianten aangeboden. Zo kan het zijn dat je iedere dag je lenzen moet vervangen, maar er bestaan ook torische maandlenzen en weeklenzen. Deze lenzen kun je dus langer dragen, maar belangrijk is wel dat je ze ’s nachts in een lenzendoosje met lenzenvloeistof bewaart.

Dag- en nachtlenzen

Maak jij lange dagen of moeten jouw ogen de hele dag op scherp staan? Dan kan het comfortabel zijn om dag- en nachtlenzen aan te schaffen. Deze soort lens is geschikt om wel 30 dagen in te houden zonder deze te hoeven reinigen. Het nadeel is echter dat de ogen van de meeste mensen niet genoeg tranen aanmaken, waardoor de lens al snel niet meer comfortabel zit. Om die reden is het erg belangrijk om eerst advies te vragen aan de opticien, voordat je dag- en nachtlenzen gaat dragen.

Meer weten?

Ben jij inmiddels bekend met een aantal van de bekendste soorten lenzen? Dan wordt het hoog tijd om eens een kijkje te nemen op de website van Vision Direct voor een uitgebreid overzicht van nog meer soorten lenzen! Hier kun je makkelijk contactlenzen online bestellen, die vervolgens supersnel en gratis worden bezorgd.