Welke voedingssupplementen zijn gezond voor fitness?

-

-

Fitness is tegenwoordig erg populair, en steeds meer mensen bevinden zich dan ook in de sportschool. Sinds de Corona pandemie kiezen steeds meer mensen er ook voor om thuis te sporten. Dit is natuurlijk fantastisch, maar sporten is niet alles. Naast het sporten is een gezond voedingspatroon erg belangrijk. Sommige sporters kiezen ervoor om naast hun dieet ook een aantal supplementen te nemen die hen voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Er zijn een aantal voedingssupplementen die gezond zijn voor fitness en de prestaties van atleten kunnen verbeteren. Hieronder zetten we enkele belangrijke supplementen op een rij. Als laatste gaan we kijken naar een minder bekend product, namelijk Manuka honing , en wat de voordelen daarvan zijn in de fitnesswereld. Lees verder!

Eiwitten


Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en essentieel voor spiergroei en herstel. Atleten en fitnessliefhebbers hebben vaak een hoger eiwitbehoefte dan de gemiddelde persoon. Er zijn veel eiwitsupplementen beschikbaar, zoals whey-eiwit, caseïne-eiwit en soja-eiwit. Whey-eiwit is een van de meest populaire eiwitsupplementen onder fitness liefhebbers. Het wordt gemaakt van melk en bevat alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft. Het wordt snel opgenomen door het lichaam en is daarom een goede keuze na een training. Caseïne-eiwit is een andere melkeiwit soort en wordt langzaam opgenomen, waardoor het een goede keuze is voor een eiwitrijke maaltijd voor het slapengaan. Soja-eiwit is een plantaardige eiwitbron en is een goede keuze voor vegetariërs en veganisten. Het bevat alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft, maar moet vaak in combinatie met andere plantaardige eiwitbronnen worden genomen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.

Creatine

Creatine is een stof die het lichaam gebruikt als energiebron tijdens korte, intensieve inspanningen. Studies hebben aangetoond dat creatine supplementen de prestaties van atleten kunnen verbeteren. Het is een van de meest onderzochte en veilige supplementen voor spiergroei en kracht.

Beta-alanine

Beta-alanine wordt geproduceerd in het lichaam en wordt ook aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen zoals kip, varken en vis. Beta-alanine is bekend om zijn vermogen om de productie van carnosine in spieren te verhogen, carnosine is een stof die de vermoeidheid van spieren vermindert. Wanneer beta-alanine in het lichaam wordt opgenomen, wordt het gebruikt om carnosine aan te maken. Carnosine helpt bij het neutraliseren van de zuurtegraad in spieren, waardoor de prestaties van atleten kunnen worden verbeterd.

Multivitamines

Multivitamines zijn supplementen die een combinatie bevatten van verschillende vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. Ze zijn speciaal ontworpen voor atleten en fitness liefhebbers, omdat ze een hoger risico hebben op een tekort aan voedingsstoffen vanwege hun actievere levensstijl en hogere eisen aan hun lichaam. De meeste multivitamines bevatten vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur en biotine. Ze bevatten ook mineralen zoals ijzer, zink, koper, mangaan, jodium, selenium, chromium, molybdeen, chroom en kalium. Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar ze zijn ook specifiek belangrijk voor atleten en fitness liefhebbers. Bijvoorbeeld helpen vitamine C en vitamine E bij het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen die ontstaan tijdens intense fysieke inspanning. Vitamine D is belangrijk voor de botgezondheid, terwijl ijzer helpt bij het transporteren van zuurstof in het bloed.

Manuka honing

Manuka honing is een unieke soort honing die wordt geëxtraheerd uit de bloemen van de Manuka-struik, die alleen in Nieuw-Zeeland groeit. Deze honing wordt geprezen om zijn unieke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Manuka honing wordt vaak gebruikt voor interne en externe geneeskunde, zoals het behandelen van wonden, brandwonden, ontstekingen en maag- en darmproblemen. Manuka honing kan ook nuttig zijn voor fitness liefhebbers en atleten, omdat het kan helpen bij het herstellen van spieren na een zware training. De ontstekingsremmende eigenschappen van Manuka honing kunnen helpen om ontstekingen in de spieren te verminderen, waardoor het herstel sneller verloopt. Daarnaast kan Manuka honing worden gebruikt als een natuurlijk alternatief voor sportdranken, omdat het een bron van energie en elektrolyten is. Het bevat ook antioxidanten die helpen bij het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen, die ontstaan tijdens intense fysieke inspanning. Het is belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezonde en gevarieerde voeding. Het is altijd het beste om eerst te proberen om de benodigde voedingsstoffen uit een gezonde voeding te halen. Als je supplementen wilt gebruiken, is het raadzaam om een arts of een diëtist te raadplegen.